Oh, Lord, Won’t You Buy Me a Mercedes-Benz?

,
1.45K 0

Tot fredonăm această melodie, chiar dacă a făcut senzație încă dinainte ca unii dintre noi să se fi născut. În ani ’70, Janis Joplin a înregistrat piesa cu doar trei zile înainte de dispariția sa tragică. Acum, o artistă din Brazilia o cântă din nou. Așa că, Doamne, n-ai vrea să-mi cumperi un Mercedes-Benz?

O artistă din Brazilia cu un stil soul impresionant a înregistrat hit-ul anilor ’70 la peste 3 decenii de la lansarea acestuia. A devenit imediat o senzație continentală în America de Sud, iar vocea sa tocmai a trecut Atlanticul spre Europa. Așa că puteți să cântați cu ea hit-ul clasic “Oh, Lord, Won’t You Buy Me a Mercedes-Benz?”.

Povestea din spatele melodiei este una unică. În 1970, Janis Joplin scria versurile piesei împreună cu poeții Michael McClure and Bob Neuwirth, dar cei trei nu s-au gândit niciodată să o lanseze. Artista s-a simțit inspirată să-I ceară lui Dumnezeu un Mercedes-Benz după ce a mers cu unul în New York, în August, în timpul unei petreceri. Tot fredona versurile care au dat titlul cântecului, iar Neuwirth a notat cuvintele pe un șervețel pătat cu bere.

A fost înregistrată din prima pe 1 octombrie 1970, într-un studio din Los Angeles, în ceea ce putem numi ultima sesiune vocală, cu doar trei zile înainte de a fi găsită fără suflare în camera ei de hotel. Cauza morții? Supradoză de heroină. Avea 27 de ani. Și nu avusese niciodată un Mercedes, ci o marcă rivală, vopsită în culori halucinante, potrivite stilului ei. “Toții prietenii mei conduc Porsche, dar eu trebuie să am ceva și mai bun”, spune cântecul despre Mercedes-Benz. Și ea conducea tot un Porsche.

Janis Joplin Mercedes-Benz

Janis Joplin a înregistrat hit-ul cu doar trei zile înainte de a muri

Realizarea operei de artă nebunești a durat nu mai puțin de o lună și chiar și bordul era acoperit cu – ceeea ce artistul numea – “istoria Universului”!

La un an după moartea lui Janis Joplin, Elton John a cântat “Oh, Lord, Won’t You Buy Me a Mercedes-Benz” în timpul turneului său din Statele Unite. Elton John este chiar un fan al brand-ului. În 2000, fabrica de hit-uri Pink a cântat și ea piesa în cadrul turneului său “I’m Not Dead”.

Cum era de așteptat, Mercedes-Benz a folosit melodia pentru câteva spoturi tv în 1995. Au repetat figura în 2007, iar, în februarie 2011, piesa a fost difuzată în timpul SuperBowl-ului, într-o reclamă TV. Poetul Neuwirth spune că nu a fost scrisă în scopuri publicitare, iar familia lui Janis Joplin nu a cerut niciodată bani de la Mercedes-Benz.

Puteți asculta și înregistrarea originală făcută de Janis Joplin, cu trei zile înainte de moartea sa tragică:

 

 

Comentati?

Your email address will not be published.