Istorie de vânzare – Un Mercedes-Benz 600 Pullman Laundelet care i-a aparținut dictatorului Tito este de vânzare

,
1.62K 0

O piesă istorică este de vânzare într-o reprezentanță din Leicestershire pentru o sumă care i-a lăsat fără reacție pe cei care au întrebat despre preț: 2,5 milioane de lire sterline. De ce atât de mult? Pentru că acest Mercedes-Benz 600 Pullman Laundelet i-a aparținut fostului lider iugoslav Josip Broz Tito, iar la bordul ei a călătorit chiar și fostul președinte American Richard Nixon.

Proprietarul reprezentanței, Tom Hartley Junior, este pregătit să dea pasionaților de istorie șansa de a avea acel sentiment prezidențial, pentru că vinde o mașină pe care fostul președinte Josip Broz Tito a folosit-o în mod regulat în călătoriile sale oficiale. Tito voia să facă impresie, iar acest Mercedes era mașina potrivită.

Mercedes-Benz 600 Pullman Laundelet (1)

Mercedes-Benz 600 a fost prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt din 1963. Echipa de dezvoltare a primit un singur ordin: să creeze cel mai tare automobil de până atunci. Și așa a venit pe lume cel care le-a luat ochii șefilor de stat ai lumii.

Mercedes-ul care i-a aparținut lui Tito este unul dintre cele 59 de modele Pullman Laundelet produse vreodată și una dintre cele nouă care veneau cu șase portiere, denumite “limuzine prezindențiale”. Regina Elizabeta a II, Prințul Rainier de Monaco și Papa Paul al VI-lea au avut fiecare câte unul.

Mercedes-Benz 600 Pullman Laundelet (2)

Automobilul a fost livrat nou, echipat cu o serie amplă de dotări extraordinare și vine la pachet cu toată documentația de fabric, dar și cu un catalog al pieselor originale, cu manual, carte de service, broșuri și informații despre model. Descrierea de pe site-ul reprezentanței susține că este o mașină unică, grație rarității și provenienței sale, iar acesta este motivul pentru care vânzătorul speră să obțină 2,5 milioane de lire sterline.

Celebru pentru că a unificat Iugoslavia, Tito a murit în 1980. Deși nu s-a întâlnit niciodată cu Stalin, ambii au fost proprietari de Mercedes 600 Pullman Laundelet. Maniera sa de a conduce a fost pe placul comuniștilor, dar și al celor care nu susțineau regimul, iar politica sa a fost denumită “titoism”, iar el a fost desemnat “dictatorul blând”. La scurt timp după moartea sa, a început războiul în țara pe care a încercat să o țină unită.

Comentati?

Your email address will not be published.