Test cu Mercedes-Benz CLS 350 CDI BlueTec facelift

,
8.18K 0

Mercedes-Benz CLS are avantajul de a putea privi pe oricine în ochi și de a-i spune: „ai auzit de conceptul coupe cu patru uși? Ei bine, eu l-am lansat”. Ăsta e un lucru care, indiferent ce se va întâmpla în viitor – oricâte modele noi ar lansa concurența și oricât de bune ar fi ele – nu se va schimba niciodată. Vestea bună, însă, este că Mercedes nu se culcă pe o ureche iar acest facelift pentru CLS reușește să facă dintr-o mașină remarcabilă una încă și mai bună. Urmează testul cu Mercedes-Benz CLS 350 CDI BlueTec facelift.

Să scrii un test despre Mercedes-Benz CLS și să nu vorbești despre design ar trebui să fie exemplificarea perfectă a expresiei „elefantul din cameră”. Din păcate (sau din fericire?), Mercedes nu a schimbat mai nimic la aspectul lui CLS odată cu acest facelift excepție făcând grila radiatorului care împrumută acum aspectul celei de la CLA. Cei mai perspicace (a se citi „obsedați de Mercedes”) vor observa și stopurile fumurii cu lumini LED. Iar cei care ar trebui cu adevărat să-și pună probleme vor observa și alte modificări, unele dintre ele probabil chiar inexistente…

Tot la capitolul design ar putea fi incluse și noile faruri Multibeam LED care arată ca un instrument chirurgical de precizie închis în spatele unei casete transparente din plastic, precum un exponat la muzeu. Așa arată atunci când sunt stinse… Când soarele pică dincolo de linia munților iar vizibilitatea devine o problemă pentru ființele fără ochi de pisică, noile faruri devin mai spectaculoase prin efectul lor mai mult decât prin aspectul propriu zis.

Mercedes-Benz CLS | mercedesblog.ro

Pe lângă faptul că emit o lumină extrem de puternică și de o temperatură foarte apropiată de cea a luminii din timpul zilei (adică a soarelui, considerată cea mai relaxantă pentru ochii noștri), farurile Multibeam LED o și împrăștie pe drum într-un mod inteligent. Mergând noaptea cu farurile aprinse și văzând cum fiecare colțișor din drum se scaldă într-o lumină albă plăcută, m-am surprins întrebându-mă cam cum văd cei din contrasens acest glob de lumină care vine înspre ei.

Răspunsul corect este „la fel ca pe orice altă mașină”. Orice altă mașină cu farurile reglate corect, să fim bine înțeleși. Poate că ai auzit deja de sistemul Matrix de la Audi – ei bine, Multibeam LED înseamnă mai mult sau mai puțin același lucru: șoferul poate circula liniștit cu faza lungă pornită în permanență pentru că farurile sunt suficient de inteligente pentru a îmbrăca orice mașină din față, de pe același sens sau din sens contrar, într-un con de umbră astfel încât ceilalți șoferi să nu fie orbiți. Diferența majoră dintre cele două sisteme este că Multibeam face totul mai rapid și mai intuitiv decât Matrix. Așa spune Mercedes și probabil că e vorba despre niște milisecunde, așa că n-am putut verifica acuratețea afirmației.

Farurile Multibeam LED împrăștie lumina pe drum într-un mod inteligent

Luminile LED și-au făcut loc pe mașini destul de recent venind ca un înlocuitor pentru lămpile cu xenon. Problema este că nici nu s-au instalat prea bine și deja sunt amenințate de tehnologia laser, lăsând impresia că nu și-au trăit încă viața și nu au spus tot ce aveau de spus.

farurile Multibeam LED o și împrăștie pe drum într-un mod inteligentPoate părea ciudat să vobim atât de mult despre farurile unei mașini, însă trebuie să le vezi în acțiune pentru a-ți da seama cât de impresionante sunt. La fel de impresionant, însă, este și motorul diesel V6 de trei litri cu 258 CP și 620 Nm. Puterea este livrată continuu, fără sincope, acoperind orice nevoie realistă ți-ar putea trece prin cap, atâta timp cât te afli în treapta de viteză potrivită. Plus-minus două, de fapt, pentru că o altă noutate a faceliftului este transmisia cu nouă trepte, deci diferențele dintre – să spunem – a doua, a treia și a patra sunt mult mai mici la CLS 350 CDI BlueTec decât la o mașină normală. Rezultatul este o experiență extrem de relaxantă, ajutată și de insonorizarea excelentă care nu lasă să răzbată decât un huruit ușor din compartimentul motor.

Totuși, dacă pui transmisia în modurile S (Sport) sau M (Manual) și lași motorul să se tureze un pic mai mult, vei fi surprins de sunetul sportiv și plăcut al motorului, foarte diferit față de ce te-ai aștepta de la un diesel. Suna atât de bine încât m-am surprins uitându-mă la turometru pentru a vedea unde începe zona roșie, ca o confirmare că nu mă aflu într-un CLS pe benzină. Nu era pe benzină și… mai bine că nu era.

Mercedes-Benz CLS | mercedesblog.roDacă poți face un motor diesel la fel de rafinat ca unul pe benzină atunci, dincolo de aspectul ecologic, altceva chiar nu mai ai să-i reproșezi. E rapid, agil, flexibil și, până la urmă, arde mai puțin combustibil decât unul pe benzină.

La finele unei zile încărcate în care am mers cu Mercedes-Benz CLS 350 CDI BlueTec pe toate tipurile de drum posibile, computerul de bord arăta un consum mediu de puțin peste 10 litri la o sută de kilometri. Pentru o mașină de 1.815 kg, cifra nu e deloc rea chiar dacă valoarea oficială este mult mai optimistă (5,4 l/100 km în regim mixt).

Pentru că tot am pomenit cele aproape două tone, nu te-ai aștepta din partea lui CLS să fie prea abil atunci când vine vorba despre viraje. Direcția este excelent calibrată chiar dacă nu are aceeași greutate ca la un BMW, punând mai mult accentul pe un feedback realist decât pe o rezistență artificială din partea volanului.

Mercedes-Benz CLS | mercedesblog.roChiar dacă CLS se simte în largul lui înghițind kilometri de autostradă, asta nu înseamnă că se ascunde într-un colț și plânge atunci când vede în fața botului un drum șerpuitor de munte. Din contră, e ocazia perfectă să arate ce poate atâta timp cât nu uiți să le arăți legilor fizicii respectul cuvenit. CLS se dovedește a fi surprinzător de agil, sărind dintr-un viraj într-altul cu o naturalețe străină în mod normal unei mașini de dimensiunile astea.

Intră prea tare într-un viraj, însă, și mașina nu va supravira, așa cum te-ai fi așteptat, ci da semne de subvirare. Nimic prea înfricoșător ce nu poate fi corectat cu ajutorul frânei și al volanului. Pe de altă parte, dacă accelerezi prea devreme și prea tare la ieșirea din viraj, vei avea parte de acele derapaje pentru care mașinile cu tracțiune spate sunt atât de cunoscute.

  • (Același) design excelent
  • Motor puternic și silențios
  • Faruri LED inteligente
  • Interior elegant și bine izolat
  • Confortabil la drum întins

MAX vs MIN

  • Doar patru locuri
  • Spațiu limitat pentru locurile din spate
  • Nu a adus foarte multe noutăți

Toată discuția asta despre derapaje și supravirări pare complet deplasat odată ce te găsești în interiorul unui Mercedes-Benz CLS. Ceea ce găsești acolo e mai apropiat de atmosfera dintr-o Clasă S decât dintr-un model AMG sportiv. Numărul redus de locuri necesită o foarte atentă planificare familială din partea ta iar spațiul la cap de la locurile din spate transformă o călătorie într-un coșmar pentru oricine mai înalt de 1,80 metri. Nu trebuie să uiți că CLS nu e tocmai o mașină practică.

E timpul pentru o concluzie. Senzația mea este că adevărata amenințare pentru CLS nu vine din partea concurenței, ci din interiorul gamei. E drept, Mercedes nu mai face alte coupe-uri cu patru uși de dimensiunea asta însă principalul argument de vânzare al lui CLS este designul, iar gama Mercedes e plină de mașini frumos desenate. Ai putea alege ceva mai puțin epatant, precum Clasa-E, și tot te-ai alege cu o mașină foarte frumoasă.Ei bine, afirmația precedentă e un pic discutabilă. Portbagajul are un volum rezonabil (475 litri) și câteva dotări ce s-ar putea dovedi extrem de practice (există un spațiu de depozitare pliant care arată ca un joben pătrat întors invers și care poate duce până la 10 kg; când nu e nevoie de el culisează în spațiul de sub lunetă). Și nu uita poți comanda CLS-ul și sub forma unui Shooting Brake ceea ce-l transformă într-un… coupe break cu patru uși? Ce mai contează, atâta timp cât e în continuare o mașină a naibii de frumoasă.

Noul CLS nu mai este un reper în design așa cum s-a întâmplat cu prima generație. Acum, există numeroase alte opțiuni pe piață (BMW Seria 6 Gran Coupe, Audi A7 Sportback sau chiar Porsche Panamera) și toate au câte ceva de oferit. Mercedes-Benz CLS, însă, reușește cumva să rămână cea mai completă alegere: are personalitate, are motoare și transmisii excelente, se conduce foarte bine și oferă raportul perfect între confort și agilitate.

Foto: Adrian Cobzașu

Verdict

Poate că faceliftul nu aduce foarte multe lucruri noi însă completează un pachet care era și până acum cât se poate de impresionant. Pe lângă farurile Multibeam LED, notabile sunt și un nou motor pe benzină și transmisia cu nouă trepte 9G-Tronic, prezentă și pe mașina noastră. La volan, nu simți că s-au schimbat prea multe (display-ul a crecut cu un inci și a ieșit din bord) însă în ciuda unei vieți de aproape patru ani, nici nu ai senzația că se impunea vreo schimbare radicală. Era nevoie doar de niște mici reglaje și reîmprospătări discrete pe ici, pe colo, și asta e exact ceea ce a făcut Mercedes-Benz. Și a făcut-o bine.
ModelCLS 350 Bluetec
MotorV6, turbodiesel
Cilindree(cmc)2987
Putere max./turație (CP/rpm)258/3600
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm)620/1600-2400
Transmisieaut., 9 trepte
L/l/h (mm)4937/1881/1418
Ampatament (mm)2874
Volum Portbagaj (l)475
Accelerație 0-100 km/h (s)6,5
Viteză maximă (km/h)250
Consum mediu (l/100 km)5,4
Emisii CO2 (g/km)140
Preț (euro cu TVA)63.891

Comentati?

Your email address will not be published.