Mercedes-Benz sărbătorește 20 de ani de la inventarea ESP-ului

,
1.59K 0

Mercedes-Benz depăşeşte o nouă bornă aniversară: 20 de ani de la inventarea ESP-ului – controlul electronic al stabilităţii. Dezvoltat în colaborare cu Bosch, în Suedia, și prezentat în premieră în martie 1995, ESP-ul este de departe cel mai important sistem de siguranță implementat pe automobilele moderne.

ESP identifică situațiile critice și frânează una sau mai multe roți, în funcție condiții, ajutînd șoferul să stabilizeze vehiculul. În plus, ESP poate regla și răspunsul motorului, mai exact, cuplul acestuia.

Sistemul ESP reduce, de asemenea, riscul derapării și menține direcția corectă a vehiculului, chiar și în condiții dificile, cum ar fi suprafețele acoperite cu gheață sau apă. Supravirarea este corectată prin frânarea roții exterioare din față, în timp ce subvirarea este controlată prin frânarea roții interioare din spate.

La baza sistemului ESP se află o unitate de măsurare a coeficientului abaterii de la trasa corectă. Aceasta monitorizeaza constant mișcarea vehiculului în jurul axei sale verticale și compară valoarea curentă, care este măsurată în raport cu valoarea specifică, în funcție de impulsul dat de șofer asupra virării, dar și de viteză. Imediat ce vehiculul deviază de la traiectoria ideală, ESP-ul intervine și controlează mișcările de derapare atunci când acestea își fac apariția.

mercedes_benz_esp_europe_mercedesblog_03

Daimler-Benz a prezentat sistemul de control dinamic al stabilităţii FDR în martie 1994, iar un an mai trâziu, acesta și-a sărbătorit lansarea oficială pe piață sub numele actual: Electronic Stability Programme.

Sistemul ESP de serie a apărut, în premieră, în martie 1995, pe un Mercedes-Benz S 600 Coupe (C 140) și, câteva luni mai târziu, pe limuzina S-Class (W 140) și pe SL Roadster (R 129). Mercedes-Benz A-Class a fost primul model care a avut onoarea de a fi echipat cu ESP standard, ca răspuns la “Testul Elanului”.

mercedes_benz_esp_europe_mercedesblog_02

Lucrurile au evoluat rapid și principalul rol al ESP-ului în privința siguranței a fost recunoscut de Mercedes-Benz în august 1999, când a devenit dotare standard pentru aproape toate automobilele Mercedes-Benz.

Comentati?

Your email address will not be published.