Video: Confruntare pe circuit între AMG GT S și 911 Turbo

,
1.55K 0

Așa cum am promis săptămâna trecută, publicația britanică EVO a continuat review-ul  pe circuit al fiorosului Mercedes-AMG GT S, într-o confruntare față în față cu cel mai puternic rival al său, vecinul turbo din Stuttgart.

Sunt puține mașinile care îndrăznesc măcar să-l provoace pe Porsche 911 Turbo la o luptă pe circuit, dar, ce-i drept, discreția și modestia nu au fost niciodată caracteristicile principale ale modelelor AMG, așa că AMG GT S n-are nicio problemă să-i arunce mănușa.

Cu cei 510 CP și cuplul de 650 Nm, are tot dreptul s-o facă. Și nu-i vorba doar despre putere, AMG GT S având o masă la gol de doar 1.570 kg, ceea ce îl face o mașină sport extrem de fâșneață și agilă. Cu alte cuvinte, o mașină sport adevărată.

Dar chiar dacă poate juca rolul unui adevărat sportiv, se poate transforma oricând într-un huligan, la fel ca orice alt model AMG, iar drift-urile care parcă nu se mai termină din videoclipul de mai jos sunt dovada clară. Nu este atât de puternic ca 911 Turbo – doar 10 CP îi despart – dar accelerația este pe fază, fluxul de putere este constant, iar motorul V8 twin-turbo scoate un sunet grav, răgușit.

Dacă asta ar fi fost o confruntarea a sunetelor, verdictul ar fi fost clar încă după primele cinci secunde: AMG GT S este mult mai zgomotos, iar repertoriul său este cu adevărat impresionant.

Pe de altă parte, Porsche 911 Turbo, are alți ași ascunși în mânecă: în primul rând, are tracțiune integrală, ceea ce se traduce printr-o aderență aproape absurdă în viraje și la plecarea de pe loc. AMG GT S are tracțiune spate, însă aderența rămâne la locul ei în ciuda puterii uriașe disponibile. De fapt, ei spun că poate face față unei pedale de accelerație apăsate până la fund încă din treapta a doua.

Așa cum trebuie să se întâmple la o mașină sport, 911 Turbo prinde viață cu adevărat pe circuit acolo unde își poate arăta adevăratul potențial. Dacă direcția era ușoară și chiar incertă pe șosea, pe circuit se simte perfect echilibrată datorită sarcinilor mai mari pe puntea față. Mașina de test nu dispune de sistemul Porsche Dynamic Chassis Control, iar Dan Prosser, jurnalistul EVO care o conduce, este de părere că mașina se descurcă mult mai bine fără el. Din cauza barei stabilizatoare anti-ruliu variabile, sistemul PDCC anesteziază reacțiile mașinii față de mediul înconjurător, ceea ce poate fi un lucru bun dacă vrei o călătorie comfortabilă, dar este de evitat pe circuit.

Așadar, a venit vremea deciziei finale, iar cele două mașini au fost înmânate lui Dickie (Richard) Meaden, redactor cu ștate vechi la EVO și fost pilot de curse. Un fel de Stig al EVO, dar fără criza de identitate, dacă vrei.

Așa cum era de așteptat, ambele mașini sunt rapide, iar rezultatul este destul de apropiat – doar 1,8 secunde le despart pe cele două. Pe un circuit tehnic, totul se reduce la aderență și tracțiune, iar 911 Turbo este cel care abordează virajele mai rapid, cu mai puțină supravirare. Mercedes-AMG GT S luptă impresionant, dar nu este suficientă pentru a câștiga în fața eficientului Porsche. Pentru un pilot de curse, 911 Turbo ar fi alegerea rațională. Pentru restul de 99.9% dintre noi, încă mai rămâne suficient loc pentru dezbateri.

(cursa începe la minutul 6:30)

Comentati?

Your email address will not be published.