Factorii care influențează prețul unei asigurări RCA

,
5.43K 0

Asigurarea de răspundere civilă auto, sau RCA, așa cum este cunoscută de majoritatea șoferilor, este asigurarea care nu trebuie să lipsească nici unui proprietar de autovehicul care dorește să utilizeze mașina pe drumurile publice. Cu ajutorul acesteia sunt achitate daunele comise celorlalți participanți la trafic. Având în vedere importanța acesteia, deținerea unui RCA este obligatorie, acest lucru fiind stipulat în legislația rutieră aflată în acest moment în vigoare.

Așa cum se poate observa și din rapoartele întocmite de către specialiști, prețul unei asigurari RCA a crescut constant în ultimii ani. Această creștere este normală având în vedere creșterea numărului de accidente auto. Pentru ca firmele de asigurări auto să poată plăti toate daunele rezultate ca urmare a accidentelor rutiere, a fost nevoie de creșterea prețului asigurării. Așadar, pentru a nu fi luat prin surprindere de prețul pe care trebuie să îl plătești, poți apela la un calculator RCA auto pentru a ști care este suma de bani care trebuie achitată pentru achiziționarea poliței de asigurare. De asemenea, există și posibilitatea de a apela la CASCO calculator pentru a ști care este suma de bani pe care trebuie să o plătești în cazul în care dorești achiziționarea unei polițe de asigurare de tip CASCO. Aceasta nu este obligatorie însă este foarte utilă mai ales în cazul în care este achiziționat un autoturism nou.

Asigurarea RCA este o taxă a cărei valoare crește de la un an la altul

Liberalizarea prețului polițelor de asigurare RCA dar și numărul tot mai mare de accidente sunt două dintre motivele pentru care prețul unei polițe de asigurare RCA a crescut considerabil în ultimii ani. De asemenea, schimbarea modului de calcul este un alt aspect care a condus la creșterea prețului asigurării RCA. Ca urmare a acestei tendințe, persoanele care doresc achiziționarea unei mașini tind să aleagă autoturisme dotate cu motoare mici, care poluează puțin, pentru a mai putea reduce din prețul ce trebuie achitat în vederea achiziționării unei polițe de asigurare RCA. Aceste două aspecte nu sunt singurele care influențează prețul unei polițe de asigurare auto motiv pentru care trebuie să fii foarte atent la toate aspectele în momentul în care achiziționezi un autoturism. Pentru a te putea bucura cât mai mult de achiziția făcută este foarte important ca, costurile care trebuie achitate pentru întreținerea mașinii să fie cât mai mici. Având în vedere că prețul unei asigurări RCA joacă un rol foarte important în valoarea totală ce trebuie achitată pentru întreținerea unei mașini, este foarte important ca aceasta să fie la un nivel cât mai mic. În acest sens, trebuie ținut cont de o serie de factori, cei mai importanți fiind prezentați în continuarea acestui articol dar și de locul din care este achiziționată asigurarea auto. Prețul unei RCA nu este același la toate firmele care oferă asigurări auto pentru că piața asigurărilor auto este liberalizată.

Factori care influențează prețul unei asigurări RCA

Pentru a putea plăti cât mai puțin pentru polița de asigurare auto obligatorie RCA, este foarte important să fie analizate toate ofertele existente pe piața de specialitate. De asemenea, trebuie cunoscute care sunt criteriile care fac ca prețul unei asigurări să fie mai mare. Printre cele mai importante criterii care influențează prețul asigurării auto menționăm următoarele:

  • Valoarea primei de risc. Aceasta se calculează în funcție de numărul de accidente rutiere comise de către persoane care au același tip de autovehicul ca cel ce urmează să fie asigurat.
  • Factorul pentru daune mari. Pentru că nimeni nu poate anticipa care este numărul de daune mari care urmează să fie comise de către mașina asigurată se stabilește un coeficient pentru a putea calcula acest factor.
  • Factorul pentru trendul daunelor. Pentru a putea stabili care este valoarea acestui factor se analizează statisticile din ultimii ani. Analizând statisticile se poate observa care este procentul cu care a crescut valoarea reparațiilor daunelor comise în ultimi ani. Acest procent este adăugat la valoarea finală a poliței de asigurare rca.
  • Factorul IBNR este un factor care estimează care este valoarea daunelor comise și neavizate.
  • Factorul pentru siguranță. Pentru că valoarea factorilor prezentați în rândurile de mai sus este estimativă, fiecare firmă de asigurări auto percepe o taxă pentru siguranță. Prin intermediul acesteia firma de asigurări auto se asigură că are posibilitatea de a plăti toate reparațiile necesare pentru rezolvarea tuturor daunelor comise de către asigurați pe parcursul unui an calendaristic.
  • Coeficientul bonus – malus este un factor care influențează decisiv valoarea poliței de asigurare auto. Modul de funcționare a acestui sistem este unul foarte simplu, și anume: în cazul în care în perioada în care este valabilă asigurarea auto nu a fost produsă nici o pagubă celorlalți participanți la trafic, proprietarul poliței de asigurare va primi o reducere în momentul în care va achiziționa o nouă asigurare auto. În această situație este valabilă și reciproca. Așadar, în cazul în care sunt comise pagube în timpul deținerii unei asigurări auto este normal ca prețul acesteia să fie mai mare în momentul reînnoirii asigurării. Atât coeficientul de bonus cât și cel de malus crește de la un an la altul.
  • Nu în ultimul rând, vârsta șoferului, vechimea permisului de conducere, județul pe raza căruia este înmatriculată mașina dar și capacitatea motorului sau emisiile de carbon sunt alte detalii care influențează valoarea asigurării auto obligatorie.

Studiază oferta și alege cel mai avantajos pret al unei asigurări RCA

Statisticile prezentate de specialiștii din domeniul asigurărilor auto demonstrează faptul că prețul unei asigurări RCA a crescut de la un an la altul. Conform acestor statistici, această creștere este mult mai vizibilă în ultimii ani. Această situație se datorează numărului tot mai mare de accidente rutiere înregistrate în ultimi ani dar și modului diferit care stă la baza stabilirii prețului care trebuie achitat pentru achiziționarea unei polițe de asigurare obligatorie. Indiferent de prețul acesteia, asigurarea RCA trebuie achiziționată pentru că este ilegală conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu deține o poliță de asigurare auto obligatorie. Pentru a putea identifica cea mai bună ofertă de pe piață trebuie analizate toate ofertele existente. Acestea sunt din ce în ce mai numeroase motiv pentru care există toate șansele de a plăti o sumă de bani decentă pentru achiziționarea unei astfel de asigurări.

Comentati?

Your email address will not be published.