Daimler și Bosch vor să-i lase fără serviciu pe valeți. Oarecum

,
1.28K 0

Mașinile se pot parca singure, știm asta deja – ba le-am ;i văzut în acțiune destul de des. Conduci la viteză mică, radarele mașinii găsesc un loc potrivit și execută manevrele de parcare în locul tău.

Dar trebuie să te afli la interiorul mașinii (sau în imediata apropiere a acesteia, în cazul BMW-ului i3, de exemplu, sau noii Seria 7). Ceea ce vor Daimler, Bosch și car2go să realizeze este parcarea complet autonomă în sensul că vei ieși din mașină într-un loc anume din parcare, iar mașina va pleca de capul ei în căutarea unui loc liber adecvat.

Odată încheiat acest process, folosești o aplicație de smartphone pentru a-ți anunța mașina că a venit momentul să te ridice din același loc în care te-a lăsat. Sună cam Knight Rider Two Thousand (KITT), știu, dar este și perfect plauzibil.

Parcarea automatizată devine posibilă grație unei infrastructuri inteligente a parcării și unei unități de control a vehiculului realizate de Bosch împreună cu cea mai nouă generație de senzori aflați la bordul mașinilor Mercedes-Benz, dar și cu experiența dobândită de car2go în domeniul car-sharing. În viitorul apropiat, acest lucru va permite manevrele automatizate în garajele echipate corespunzător. Conform spuselor Doctorului Dirk Hoheisel, membru în Consiliul de Administrație de la Bosch, parcarea autonomă va fi gata pentru producția de serie mai rapid decât condusul autonom, datorită faptului că este vorba despre o manevră care se realizează într-un spațiu delimitat și la viteze reduse, două aspecte care reduc enorm riscurile.

“Clienții noștri se află mereu în centrul atenției și toate acțiunile noastre sunt orientate spre ei. Pe viitor, mașina chiar va merge singură către ei”, explică Prof. Dr. Thomas Weber, membru în Consiliul de Administrație de la Daimler AG, responsabil pentru Grupul de Cercetare și Dezvoltare a Vehiculelor Mercedes-Benz. “În colaborare cu partenerul nostru Bosch și cu serviciul de mobilitate car2go, dezvoltăm și testăm o soluție bazată pe infrastructură pentru parcarea cu valet automatizat. Pentru noi, reprezintă încă un pas către condusul autonom – sau ca în acest caz: către parcarea autonomă!”

Iată cum va funcționa: user-ul rezervă un vehicul prin car2go prin intermediul unei aplicații de smartphone. Odată ce anunță că este pregătit și că așteaptă în zona din care trebuie să fie preluat, mașina vine singură, iar călătoria poate să înceapă. Returnarea mașinii presupune repetarea procedeelor, dar în ordine inversă.

Compania Bosch va acoperi partea de dezvoltare a infrastructurii pentru parcările inteligente, inclusiv senzorii, camerele și tehnologia de comunicație din spațiul de parcare. Va fi responsabilă și cu unitatea de comunicație din interiorul vehiculului, care controlează mașina și interacționează cu celelalte sisteme elecronice și mecanice, în timp ce Daimler va regla sistemele de senzori și software-ul în vehiculele car2go și va permite inovații viitoare în modelele car2go din sistemul car-sharing.

Nu va mai fi nevoie să umbli prin parcare apăsînd butonul de deschidere a portierelor de pe telecomanda ta în timp ce te uiți după beculețele galbene care clipesc. Cu siguranță nimeni nu va duce dorul acestor momente…

Comentati?

Your email address will not be published.