Mercedes-Benz a dus condusul la nivelul următor, trimițînd pe șosele însuși viitorul automobilului sub forma lui F015 Luxury in Motion. Dar până în acest moment, nu au raportat niciun accident. Compania care vrea să rivalizeze cu Mercedes, Google, a dezvăluit că mașinile echipate de ei au fost implicate în 11 coliziuni.
CEO-ul de la Daimler, Dieter Zetsche, a pornit un război împotriva celor de al Google, susținînd că brand-ul din Silicon Valley nu este vreun producător auto și că de fapt, chiar deranjează sistemul de protecție a informațiilor pentru că se implică în construirea mașinilor autonome.
Google testează mașinile autonome de șase ani de zile. Compania a anunțat autoritățile din California în legătură cu incidentele în care mașinile sale au fost implicate, pentru că raportarea tuturor accidentelor este o clauză obligatory care face parte din regulamentul care le permite să teteze pe drumurile publice.
“Pagube minore și nicio persoană rănită.” Astfel descrie directorul de proiect pentru dezvoltarea mașinilor autonome de la Google, Chris Urmson, cele 11 accidente. Acesta a menționat și faptul că aceste accidente au avut loc în cele 2,8 milioane de kilometri parcurse în timpul testelor. Urmson spune că vehiculele Google nu s-au făcut niciodată vinovate de accidentele în care au fost implicate. “Nici măcar o singură dată nu a fost vina unui vehicul autonom în aceste coliziuni.”
Raportul înaintat redat de Urmson susține că mașinile Google au fost lovite din spate de șapte ori, de cele mai multe ori în timp ce se aflau pe loc, dar și pe autostradă. În celelalte cazuri, au fost lovite din lateral sau de către o mașină care nu a respectat semnul “Cedează”. Opt din unsprezece coliziuni au avut loc în mediul urban.
Alte cinci companii cu permise de testare pe drumurile publice au anunțat Ager Press că nu au fost impicate în niciun accident. În total, 48 de vehicule autonome au primit permisiunea de a rula pe drumurile publice.
Nevada, Michigan, Florida și recent California, acolo unde Mercedes-Benz S500 Intelligent Drive și F015 Luxury in Motion testează de luni de zile, au emis legi care permit testarea automobilelor autonome pe drumurile din aceste state. Ca promotor al viziunii unui viitor fără accidente, Mercedes-Benz susține că un computer care conduce are anumite avantaje față de un șofer uman, pentru că mașina nu obosește niciodată și poate monitoriza mediul înconjurător la 360 de grade.
Într-o bună zi, mașinile vor fi programate să reacționeze în cazul în care simt pericolul unui posibil accident: și-ar putea schimba poziția, ar putea tensiona centurile, ar putea claxona și ar putea să dea flash-uri șoferului neatent.