Conceptul Mercedes-Benz Alpha este la ani lumină de orice concept pe care l-ați văzut vreodată! Alpha ar fi produs nu în urma unei proceduri complexe, ci, pur și simplu, construit de natură, cu aparatură redusă la minimum și cu poluare zero.
Mercedes-Benz Alpha prezintă o structură din lemn realizată din două bucăți diferite. Procedura de fabricare începe încă din ziua în care este plantată sămânța. Automobilul construit prin intermediul unor tehnici de formare și altoire a copacilor, ar fi primul vehicul din lume construit prin această metodă.
Natura nu ar face decât să se transforme astfel într-o uzină, cea mai eficientă, mai rațională și, evident, cea mai puțin poluantă din câte există. Singurul obstacol ar fi reprezentat de ritmul lent de creștere al copacilor, așa că materia primă ar fi limitată. Dar experți în genetică de la Universitatea din Manchester lucrează pentru a grăbi ritmul de creștere.
Procedura ar înlocui metoda convențională de producție, dar și materialele costisitoare, garantînd rezistență, o masă scăzută și flexibilitate. Automat, ar scădea și consumul, noxele emise și prețul.
Două module din lemn ar alcătui caroseria, care, astfel construită, beneficiază de un grad ridicat de deformabilitate, adaptîndu-se denivelărilor drumului fără a fi însă nevoie de alte componente tehnice, cum ar fi amortizoarele și suspensiile, scriu cei care au pus la cale conceptul Alpha. Structura ultra ușoară și flexibilă ar absorbi și mare parte din energia produsă în urma unui impact.
Procedura de formare a copacilor a fost perfecționată, în anii ’50, de un fermier suedez care a emigrat în Statele Unite, Axel Erlandson. Acesta a fost proprietarul unui parc denumit “Circul copacului”, fiind capabil să dea oricărui copac forma dorită.
Source: Yanko Design.