China F1: 1-2 pentru Mercedes

,
1.43K 0

Lewis Hamilton se impune la Shanghai în fața lui Nico Rosberg, reconfirmandu-și statutul în echipă. Sebastian Vettel încearcă să amenințe primele locuri, dar termină abia pe 3 în China.

Hamilton știe că tot ce are de făcut este să îl învingă pe colegul său de echipă. În fond, acesta este primul obiectiv al oricărui pilot aflat în Formula 1, dar situația de față este ușor schimbată. Mercedes domină deocamdată campionatul, iar dacă Lewis îl bate pe Rosberg, titlul este ca și adjudecat. Intențiile sale de a dovedi că nu vrea să îi lase lui Nico nici o portiță, au fost clare încă de la start. Britanicul se poziționează pe grilă cu nasul monopostului său îndreptat către interiorul pistei și mesajul său este unul singur: la start îi va închide trasa. Nimic altceva din ce se întâmplă în spatele lui nu contează.

Și startul său este unul perfect. Tot ce poate face Rosberg este să înghită în sec și să aștepte o altă oportunitate de a trece. Se așează în spatele  lui Hamilton, dar Vettel îi respiră în ceafă. Ferrari are multe de demonstrat. Nu mai sunt echipa mediocră din trecut. Scuderia își revine și vrea să se bată cu Mercedes. Și Raikkonen demonstrează asta imediat după start. Plecat de pe 6, Kimi trece de ambele mașini Williams după primul tur, și se plasează în spatele lui Vettel.

start

Strategia italienilor se baza pe o uzură mai mică a pneurilor decât a celor de la Mercedes, dar Hamilton și Rosberg par a face față degradării anvelopelor mult mai bine decât se așteptau. În cel de-al doilea stint pe medii, Lewis cedează puțin din avantaj  și cursa părea că se relansează. Dar decizia sa era bazată doar pe conservarea pneurilor, pentru a putea forța pe final, în caz că Rosberg se apropie. Diferența înainte de ultima oprire la boxe era de 2 secunde între cei doi, aceasta mărindu-se până la 6 secunde în momentul în care Hamilton a revenit pe pistă.

Cu două tururi înainte de final, Verstappen se oprește pe linia de start cu monopostul învăluit în fum și se dictează apariția safety car-ului. Timpul este prea scurt pentru a scoate mașină de pe pistă și cursa se termină spatele mașinii de siguranță. Full House pentru Hamilton. Pole-position, fastest lap și victorie în dreptul britanicului, în vreme ce jumătatea cealaltă a garajului este scufundată în scuze și lamentări.

Apariția mașinii de siguranță din ultimul tur a avut o consecință importantă în tabăra Ferrari. Raikkonen se apropia de Vettel și locul 3 părea a se disputa între cei doi cu 3 tururi înainte de final. Luptă nu a mai avut loc și Kimi trebuie să mai aștepte o săptămâna pentru a demonstra că nu este numărul 2 în echipă.

poza 2

Cei de la Williams au făcut o cursă solitară cu Massa pe 5 și Bottas pe 6. Ritmul lor lasă de dorit, aceștia fiind la un minut în spatele liderilor înainte de cele 2 tururi sub safety car. În urma lor Romain Grosjean reușește să puncteze pentru prima oară după etapa din Monaco de anul trecut. Locul 8 a fost moștenit de Nasr în urma evenimentului în care Verstappen a trebuit să abandoneze. Marcus Ericsson termină pe 10, iar Sauber reușește astfel să puncteze cu ambele mașini. Ricciardo ocupa locul 9, după o cursă în care s-a văzut aruncat pe locul 17 dupa un start teribil. Problemele generate de unitatea de putere Renault continuă la Red Bull. Kvyat abandonează cu motorul spart, în condiții similare cu Verstappen și discuțiile dintre echipa austriacă și motoristii francezi vor deveni cu siguranță și mai înflăcărate.

Sergio Perez ratează intrarea în puncte și se claseaza pe 11, în fața celor de la Mclaren. Alonso termină în fața lui Button, după ce britanicul l-a acroșat pe Maldonado spre finalul cursei și a pierdut timp. Rezultatul a fost tragic pentru Pastor, venezueleanul fiind scos din cursă pentru a treia oară în acest sezon.

Carlos Sainz reușește să  se plaseze pe  14 în ciuda unui tete-a-queue și a unor probleme apărute la cutia de viteze, în vreme ce ultimele două poziții sunt ocupate de piloții Marussia, în ordinea Stevens-Mehri.

Lupta continuă săptămâna următoare în Bahrein, ultima etapă înaintea revenirii în Europa a Marelui Circ.

Clasament cursa:

PosDriverCarGap
1Lewis HamiltonMercedes1h39m42.008s
2Nico RosbergMercedes0.714s
3Sebastian VettelFerrari2.988s
4Kimi RaikkonenFerrari3.835s
5Felipe MassaWilliams/Mercedes8.544s
6Valtteri BottasWilliams/Mercedes9.885s
7Romain GrosjeanLotus/Mercedes19.008s
8Felipe NasrSauber/Ferrari22.625s
9Daniel RicciardoRed Bull/Renault32.117s
10Marcus EricssonSauber/Ferrari1 Lap
11Sergio PerezForce India/Mercedes1 Lap
12Fernando AlonsoMcLaren/Honda1 Lap
13Jenson ButtonMcLaren/Honda1 Lap
14Carlos SainzToro Rosso/Renault1 Lap
15Will StevensMarussia/Ferrari2 Laps
16Roberto MerhiMarussia/Ferrari2 Laps
17Max VerstappenToro Rosso/Renault4 Laps
-Pastor MaldonadoLotus/MercedesRetirement
-Daniil KvyatRed Bull/RenaultRetirement
-Nico HulkenbergForce India/MercedesRetirement

Clasament piloti:

PosDriverPoints
1Lewis Hamilton68
2Sebastian Vettel55
3Nico Rosberg51
4Felipe Massa30
5Kimi Raikkonen24
6Valtteri Bottas18
7Felipe Nasr14
8Daniel Ricciardo11
9Romain Grosjean6
10Nico Hulkenberg6
11Max Verstappen6
12Carlos Sainz6
13Marcus Ericsson5
14Daniil Kvyat2
15Sergio Perez1
16Jenson Button0
17Fernando Alonso0
18Roberto Merhi0
19Will Stevens0

Clasament constructori:

PosConstructorPoints
1Mercedes119
2Ferrari79
3Williams/Mercedes48
4Sauber/Ferrari19
5Red Bull/Renault13
6Toro Rosso/Renault12
7Force India/Mercedes7
8Lotus/Mercedes6
9McLaren/Honda0
10Marussia/Ferrari0

Comentati?

Your email address will not be published.