TIFF. 14

Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF
,
2.24K 0

Farmecul Clujului alături de renumele pe care festivalul l-a dobândit pe parcursul celor 13 ediții precedente au adus anul acesta un număr record de vizitatori, peste 110.000 la cea de-a 14-a ediție TIFF.14.

A devenit deja o tradiție pentru mine să încep vara cu o scurtă vacanță la începutul lui iunie, atunci când se desfășoară Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Îmi place Clujul și l-am vizitat chiar și în perioadele normale în care nu sunt evenimente mari sau concerte. Am considerat mereu că este un oraș liniștit care îți aduce aminte prin zonele sale centrale de Londra și Viena. Prin Parcul Central și campusurile studențești doar limba română este cea care îți spune unde ești. Totuși, pentru că sunt obișnuit cu forfota din București și am vizitat deja majoritatea obiectivelor, sunt atras de zilele în care se desfășoară un eveniment de anvergură. Iar în cele 10 zile ale festivalului de film Clujul e în sărbătoare. Cu atât mai mult acum în 2015 când este și Capitala Europeană a Tineretului. Orașul devine în perioada TIFF-ului un centru cultural care găzduiește sute de proiecții, workshop-uri, seminarii și mereu animatele concerte și petreceri care se întind până la ivirea zorilor. Te simți obosit după un asemenea festival? Absolut. Dar ești încărcat cu o energie creativă care te determină să nu-ți mai amâni proiectele sau să cauți oameni care împărtășesc aceleași idei și sunt dispuși să te ajute. Aceste întâlniri, discuții sau proiecte sunt la fel de importante precum proiecțiile în sine pentru cei care au venit pentru ceva mai mult decât filme și voie bună.

Mercedes-Benz premiază excelența

Am făcut parte din cei care au venit la TIFF pentru acest ceva mai mult. Făcând parte dintr-un grup restrâns de jurnaliști invitați de Mercedes-Benz la festival, am avut privilegiul să purtăm o discuție deschisă cu actori pe care îi vezi întâmplător în timpul festivalului sau doar la sfârșitul unei proiecții, alături de echipa filmului. Ne-au fost alături Emilian Oprea, cel care interpretează personajul principal din filmul ”De ce eu?”, Irina Gărdescu, pe care sunt convins că ați văzut-o în rolul principesei din filmul Mihai Viteazul, prezentă la festival pentru proiecția specială a filmului ”La patru pași de infinit” (după 50 de ani de la apariție), și Marin Moraru.

Din anul 2008, în seara Galei TIFF, Mercedes-Benz premiază excelența în cinematografia românească, iar anul acesta premiul i-a fost acordat lui Marin Moraru. Ca o scurtă și insuficientă prezentare amintesc că îndrăgitul actor are o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii și este cunoscut pentru rolulile sale din filmele regizate de Manole Marcus (Actorul și sălbaticii), Dan Pița (Concurs, Faleze de nisip, Filip cel bun) sau Mircea Drăgan (Chirița în Iași). În cadrul festivalului a rulat și filmul Operațiunea Monstrul în care Marin Moraru joacă alături de Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Ovidiu Schumacher în rolurile principale. În viața reală este cunoscut pentru replicile scurte și la obiect, iar cele pe care ni le-a livrat în timpul discuției au născut fie râsete, fie întrebări în mintea noastră. Indiferent în ce domeniu activezi, în ce privește viața avem cu toții multe de învațat, iar pentru asta sunt bucuros că l-am întâlnit într-un cadru restrâns. Să închei capitolul pe un ton vesel vă spun că în timpul discuției ne-a mărturisit faptul că multe persoane îi pun următoarea întrebare: ”Aia de la Cluj sau aia cu bicicleta galbenă?”.

Despre TIFF.14

A 14-a ediție TIFF a avut un număr record de vizitatori, peste 110.000, s-au vândut 73.000 de bilete, iar numărul de voluntari care au ajutat organizatorii s-a ridicat anul acesta la 320, cel mai în vârstă având 53 ani. Ca în fiecare an, organizarea mi s-a părut ireproșabilă. Cum cele 223 de filme au fost împărțite între diferite cinematografe și scene în aer liber, un aspect deosebit de important a fost acela că biletele pentru următorul film se puteau cumpăra de la orice punct de vânzare sau cinematograf. La ultimul festival de film la care am fost în București puteai cumpăra bilete de la o singură persoană sau de pe internet. Totuși, dacă le cumpărai on line, trebuia sa ajungi cu aproximativ o oră înainte de începerea proiecției pentru a primi biletele tipărite.

Proiectul 10 pentru film, susținut de Mercedes-Benz încă de la prima ediție, a adus pe scena TIFF zece actori talentați din teatrele românești. În cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii au luat parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și au fost introduși celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători, directori de casting și agenți.

Înainte de final ar trebui să spun câte ceva și despre filme. Au fost filme foarte bune și altele îndoielnice. Da, am plecat o dată din sală pentru că mă plictiseam. Poate că respectivele creații au o însemnătate pentru cei implicați în industrie dar, eu nu am înțeles-o. Printre cele care merită văzute sunt De ce eu?, Despre oameni și oi, Povești trăsnite, Vestul încet, Aferim și Messi (chiar dacă nu ești microbist). Dacă vi se par puține, vă aduc aminte că au fost în total 223 de filme la acest festival. Dintre filmele premiate pe care nu am apucat să le văd este și Lecția (Bulgaria-Grecia) despre o profesoară ce se luptă cu dificultățile lumii în care trăim. După al treilea an consecutiv în care am ajuns la TIFF, îmi este greu să-mi imaginez acest festival în altă parte. Sunt atâtea locuri încărcate de istorie pe care să le vizitezi sau, în cazul în care treci pe lângă ele și nu știi ce reprezintă, să te informezi despre ele. Spre exemplu, pentru mulți Dealul Feleacului se rezumă la frumoasa panoramă a orașului sau la pârtia de schi și locul de joacă dar, locul are o însemnătate specială și pentru automobiliști, aici desfășurându-se cursele de Viteză în Coastă (titulatura actuală) până prin anii `50. Iar prin acele vremuri cursele auto erau uneori mai importante decât meciurile de fotbal.

 

Comentati?

Your email address will not be published.