Test Mercedes E 220 d : Schimbare de mentalitate

Test Mercedes E 220 d
,
5.86K 0

Niciodată un Mercedes Clasa E nu a fost mai incitant la condus ca acum. Construit pe noua platformă cu tracțiune spate MRA, cu un nou sistem multimedia și un nou concept de ergonomie, Clasa E marchează începutul unei noi ere pentru Mercedes, mai ales că sub capotă lucrează și un diesel cu 4 cilindri dintr-o nouă generație. Primul test cu Mercedes E 220 d echipat cu noul turbodiesel de 194 CP.

De 9 generații de modele, Clasa E este sinonimă cu Clasa Business. Însă acum, la a zecea generație, Mercedes redefinește această clasă în Business Sport. Niciodată o limuzină de clasă mare de la Mercedes nu a fost mai agilă și mai incitantă la condus. Sigur, sunt multe explicații tehnice în spatele acestor senzații plăcute la volan.

Noi am avut pentru test un E 220 d cu pachet AMG Line care vine standard cu suspensia Agility Control cu amortizare selectivă și gardă la sol coborâtă cu 15 mm (una din cele trei opțiuni de suspensie pentru Clasa E).

Dinamică în mare progres, confort de top

Noua Clasa E este construită pe platforma cu tracțiune spate MRA utilizată și la Clasa C. Astfel, regăsim și pe Clasa E revoluționara punte față cu patru brațe care separă direcția de suspensie îmbunătățind substanțial atât confortul cât mai ales manevrabilitatea și agilitatea. Cu puntea față împinsă mult spre înainte (consola față este extrem de scurtă) și cu noua construcție cu patru brațe pe față, E 220 d subvirează foarte puțin, mult mai puțin ca un Audi A6 de exemplu. Trenul față se înscrie atât de precis pe traiectorie de parcă ai fi pe șine. Cu pachetul AMG care include jantele de 19 inch AMG cu pneuri mixte cu talon îngust 275/35 R19 pe spate și 245/40 R19 pe față, E 220 d are aceeași incisivitate ca și un BMW 520d, mai ales dacă se comută pe modurile Sport sau Sport+ din selectorul Dynamic Select care mai oferă suplimentar modurile Eco, Individual și Comfort. Pe modul Sport+, dacă este provocat, E 220 d pleacă ușor de spate, sistemul ESP fiind mai permisiv pe Sport+. De altfel, sistemul ESP este excelent reglat neintervenind niciodată prea intruziv.

test Mercedes E 220 d (45)

La incisivitatea remarcabilă contribuie nu doar masa mai scăzută ci și redistribuirea maselor aproape de raportul perfect de 50/50%. Astfel, aripile față și capota sunt din aluminiu, iar noul motor diesel și noua cutie automată cu 9 trepte sunt mai ușoare decât versiunile vechi. De exemplu, cutia automată cu 9 trepte 9G-Tronic cu carcasa din magneziu, care se produce și la uzina Mercedes de la Sebeș, este cu 12 kg mai ușoară decât fosta cutie automată cu 7 trepte 7G-Tronic, iar noul diesel de 2 litri cu blocul complet din aluminiu este cu 35,4 kg mai ușor decât cel de 2,1 litri din trecut.

test Mercedes E 220 d (81)

Am spus că noul Clasa E nu mai este doar o limuzină Business ci una Business Sport însă confortul proverbial al mărcii nu a fost neglijat. Chiar și în versiunea cu pachet AMG cu jante mari de 19 inch, pneuri cu talon îngust, suspensie sport și gardă la sol coborâtă, Clasa E oferă un confort de înaltă clasă la drum lung. Maestru pe viraje, Clasa E este și un excelent cruiser de autostradă. Există opțional și o suspensie pneumatică Air Body Control (2.280 euro) care permite reglajul suspensiei în patru moduri – Comfort, Comfort+, Sport și Sport+. Iar în ceea ce privește izolarea fonică, Clasa E se apropie mai mult de Clasa S decât de Clasa C. Chiar și la viteze de peste 180 km/h, se pot purta conversații în mașină la nivel foarte scăzut. Cu un Cx scăzut de numai 0,23, cu un tren de rulare foarte silențios și cu o antifonare excelentă, nivelul de zgomot este foarte redus și la rulare și la vânt.

  • Spațiu interior în față și spate foarte generos
  • Noua ergonomie extrem de reușită
  • Comportament cu tentă sportivă foarte incitant
  • Confort de înaltă clasă
  • Nivel de zgomot foarte redus
  • Diesel extrem de rafinat și de silențios
  • Consum real rezonabil

MAX vs MIN

  • Opționale scumpe
  • Volan plasat puțin prea jos

Un diesel dintr-o nouă eră

Noul diesel de 2 litri inaugurează o nouă generație de motoare cu 4 și 6 cilindri în linie. Cu același cuplu motor maxim ca înainte, de 400 Nm, (obținut la 1.600 rpm față de 1.400 rpm înainte), noul motor livrează 194 CP la 3.800 rpm față de 170 CP la 3.000 rpm înainte. Noul diesel de 2 litri este și mai compact. Distanța dintre cilindri a fost redusă de la 94 la 90 mm, iar înălțimea a fost de asemenea redusă prin montarea arborilor de contraechilibrare în lateralul arborelui cotit și nu sub acesta, astfel că motorul a putut fi montat mai jos în mașină.

La condus, se simte în primul rând că noul motor este mai rafinat și mai silențios. Nu mai produce acel sunet tipic de diesel în accelerare și subiectiv se turează mai vioi, iar zona roșie începe abia la 5.200 rpm. Cu același cuplu maxim, forța de împingere este similară cu a vechiului model însă performanțele dinamice sunt net superioare. Noul E 220 d cu transmisie automată accelerează de la 0 la 100 km/h în numai 7,3 secunde (8,2 secunde înainte) iar viteza maximă este de 240 km/h (227 km/h). Combinația cu transmisia automată este ideală pentru că noua cutie cu 9 trepte nu oferă doar un spectru larg de demultiplicare de 9,15 între prima și ultima treaptă dar răspunde mult mai spontan mai ales la retrogradări și „găsește„ mai rapid treapta potrivită la ieșirile din viraje.

Mercedes anunță un consum cuprins între 3,9 și 4,3 l/100 km însă acesta nu este foarte realist în viața reală. La un condus normal se pot obține însă valori de 6-6,5 l/100 km, care sunt comparabile cu consumurile unor mașini de clasă mai mică. Având în vedere masa la gol de 1.680 kg, puterea de aproape 200 CP, cutia automată, rezultatul poate fi considerat foarte bun.

test Mercedes E 220 d (76)

Interior imens, concept de ergonomie total nou

Interiorul noii Clasa E este o combinație între consola centrală de la Clasa C și instrumentele de bord de la Clasa S. Spre deosebire de Clasa S, indicatoarele de bord virtuale sunt opționale la Clasa E (1.020 euro, în combinație cu centrala Comand Online, 2.292 euro). Acestea se afișează pe un display TFT de 12,3 inch cu aceeași diagonală cu a displayului centralei Comand. Standard, Clasa E vine cu sistemul Audio 20 cu display de 8,4 inch și cu indicatoare clasice între care se află displayul computerului de bord cu o diagonală de 7 inch. Mașina de test avea centrala Comand cu displayul de 12,3 inch dar nu și indicatoarele virtuale de bord. Complet nou este și meniul centralei Comand, submeniurile fiind mai bine organizate acum. Tot absolut nou este și conceptul ergonomic. În locul celor două rotițe de pe volan (cu cea din stânga se accesa în trecut meniul computerului de bord), au apărut două touchpad-uri. Practic, prin mișcarea degetelui în jos sau în sus se trece de la un meniu la altul, iar prin mișcarea în lateral se intră în submeniurile din fiecare meniu. Touchpadul din stânga gestionează funcțiile computerului de bord, iar touchpadul din dreapta gestionează meniurile centralei Comand. Sigur, a rămas în continuare touchpadul de pe deasupra controllerului pe care se pot scrie destinații de navigație sau numere de telefon.

test Mercedes E 220 d (23)

Poziția de condus este la fel de joasă ca în Clasa C dar volanul este plasat puțin mai jos decât la Clasa C. Scaunele sport incluse în pachetul AMG interior (2.106 euro) cu un nou design cu cusături asimetrice (îmbrăcate în piele naturală Nappa foarte fină la modelul de test, 2.640 euro) sunt excelent configurate și oferă un sprijin excelent dar și un confort de top la drum lung. Datorită planșei de bord mai puțin masive ca în trecut și decupată destul de mult în dreptul pasagerului față (aproape la fel ca la CLS) în față este foarte mult loc, iar la versiunile cu transmisie automată, spațiile de depozitare pe tunelul median, consola centrală și buzunarele din uși sunt foarte generoase.

Lungimea mașinii a crescut mai puțin decât ampatamentul (43 mm față de 65 mm) semn că Mercedes a utilizat eficient spațiul interior. Astfel, spațiul în spate este mai apropiat de Clasa S decât de Clasa C, locul pentru genunchi fiind imens. Practic, între genunchii pasagerilor din spate și spătarele scaunelor față mai este loc de două palme. În plus, Mercedes a optat în sfârșit pentru o soluție mai practică oferind acum opțional o banchetă fracționabilă 40/20/40% (522 euro), segmentele laterale putând fi rabatate de la două manete din portbagaj.

Volumul portbagajului a rămas același, de 540 litri, dar prin rabaterea banchetei se crează o suprafață plană de încărcare. De la Clasa S, Clasa E a preluat o serie de accesorii de confort cum ar fi pachetul Air Balance care include filtarea mai bună a aerului, ionizare și odorizare sau pachetul Heat Comfort (se încălzesc cotierele din ușile față și cotiera centrală). În materie de siguranță, Clasa E dispune de noile faruri Multibeam LED și un pachet de sisteme de asistență care permit chiar și o conducere semiautonomă.

Noua punte față cu patru brațe

Noua punte față cu patru brațe joacă un rol crucial în îmbunătățirea manevrabilității. Astfel, ansamblul arc-amortizor nu mai este prins de butucul roții cum este schema tipică la suspensia de tip McPherson, ci este ancorat în partea inferioară de unul din cele două brațe transversale. Apoi, butucul roții este prins de brațul superior. Care este avantajul? În acest fel, direcția a fost separată de ansamblul arc-amortizor. Mai departe, barele stabilizatoare acționează asupra brațului de care este prins arcul și nu direct asupra roții. Deoarece componentele noii punți sunt realizate din aluminiu, acestea cântăresc cu 2 kg mai puțin decât unele similare din oțel.

Foto: Bogdan Paraschiv

test Mercedes E 220 d (71)

Verdict

Noua Clasa E de la Mercedes este sofisticată, incitantă la condus și foarte spațioasă. Noul concept de ergonomie este foarte reușit, iar noul diesel de 2 litri demonstrează că dieselul nu a murit, oferind în continuare cel mai eficient raport între consum și performanțe în condițiile în care soluțiile tehnice moderne au reușit să țină în frâu emisiile de NOx atât de blamate în ultimul timp.

 

ModelMercedes E 220 d
MotorL4, turbodiesel
Cilindree1.950
Putere maximă/turație (CP/rpm)194/3.800
Cuplu maxim (Nm/rpm)400/1.600-2.800
Transmisiespate
Cutie de viteze9 trepte automată
L/l/h (mm)4.923/1.852/1.468
Ampatament (mm)2.939
Volum portbagaj (l)540
Masă la gol (kg)1.680
Accelerație 0-100 km/h (s)7,3
Viteza maximă (km/h)240
Consum mediu (l/100 km)3,9
Emisii CO2 (g/km)102
Preț (euro cu TVA)50.394

Comentati?

Your email address will not be published.