smart fortwo cabriolet – Vara e mai lungă la volanul jucăriei urbane

,
1.71K 0

Anotimpul mașinilor decapotabile se apropie de final, dar smart demarează o nouă eră în segmentul său.  În anul mașinilor de vis, Mercedes-Benz pune la bătaie cea mai mică decapotabilă existentă pe piață la ora actuală: smart fortwo cabriolet. Cu o lungime de 2.695 m, o înălțime de 1.55 m și o lățime de 1.66, smart-ul cabriolet pare o mașină de jucărie. Foto: Bogdan Paraschiv.

Manierat și colorat, sociabil și prezentabil, smart fortwo cabriolet este aliatul perfect în războiul cu traficul sufocant al marilor metropole și oferă o nouă perspectivă asupra zilelor însorite petrecute în oraș. Se strecoară agil și vesel printre giganții de la semafor, odată ce ai trecut în modul manual. În modul automat, schimbă greu de la o treaptă la alta și poate fi perceput ca un leneș. Cei care rămân zâmbind contrariați în urma smart-ului decapotabil văd cele 11 LED-uri cubice aflate în stopurile cu înfățișare futuristă.

smart fortwo cabriolet (7)

Dincolo de alura simpatică și prietenoasă, smart-ul se parchează și se manevrează exact așa cum te-ai aștepta de la o mașină cu asemenea dimensiuni. Nu exagerăm când spunem că pot intra două smart-uri fortwo pe locul pe care ar intra o limuzină S-Class (5116 m) și are nevoie de doar 6.95 m pentru a întoarce.

smart fortwo cabriolet (3)

Am plimbat prin Bucureștiul ultra aglomerat (nu, nu a plecat toata lumea la mare!), dar și în afara orașului, smart fortwo cabriolet cu motorul de 66 kW și 90 CP, cu linia intermediară de echipare, “prime”. În complexul sportiv “Stejarii Country Club”, smart-ul decapotabil  s-a simțit ca o piesă într-un puzzle. A dat câteva ture pe terenul de baschet, nu am îndrăznit să intrăm însă, pe zgura terenului de tenis al unicului country club din România.

  • Manevrabilitate
  • Spațiu interior generos pentru clasa ei
  • Gama largă de culori
  • Dimensiuni potrivite pentru supraviețuire urbană

MAX vs MIN

  • Cutia automată lentă
  • Vizibilitatea spate redusă cu acoperișul strâns
  • Prețul ridicat

Ce aduce nou minuscula decapotabilă prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt față de versiunea cu acoperiș fix? Vine, cum spuneam, cu o perspectivă cu totul nouă asupra verilor toride petrecute în oraș, dar și cu un acoperiș din pânză, care poate fi comandat în clasicul negru, dar și în albastru denim sau roșu, și un nivel de siguranță neafectat de absența acoperișului fix. În anul în care au lansat coupe-uri și modele cabrio pe bandă rulantă, cei de la Mercedes au rezistat tentației de a oferi senzația completă de rulare în aer liber în favoarea siguranței, aplicînd un tub din oțel super rezistent, format la cald, amplasat deasupra portbagajului, pentru un plus de protecție în caz de răsturnare.

Și capitolul “Siguranță” nu se încheie aici, pentru că smart fortwo cabriolet păstrează funcțiile de siguranță cu care este echipat modelul cu acoperiș fix: sistemul care contracarează vântul din lateral Crosswind Assist, funcția care avertizează șoferul la părăsirea neintenționată a benzii de circulație Lane Keep Assist și sistemul de prevenire în cazul apariției riscului unei coliziuni frontale sunt oferite opțional. Acestea, dar mai ales tradiționala celulă de siguranță tridion ridică greutatea minusculului smart la aproape o tonă (995 de kilograme).

Ai nevoie de 12 secunde pentru a ridica sau a coborî acoperișul textil, o manevră care se realizează din două apăsări ale butonului aflat în tunelul median sau din cheia vehiculului. Dar timpul cronometrat nu include și îndepărtarea traverselor de deasupra geamurilor și stocarea acestora în spațiul rezervat anume în portbagajul care poate fi accesat și din interiorul mașinii.

smart fortwo cabriolet (6)

Iar montarea lor necesită, pe lângă timp, și îndemânare. Se spune că smart-ul este mașina ideală pentru fete, dar o domnișoară ar fi nevoită să apese cu toată forța pentru ca barele să se poziționeze corect. Există însă ceva extrem de util pentru amatoarele de smart: un mic spațiu între spătarele scaunelor din piele (pentru linia de echipare “prime”) și portbagaj, tocmai suficient pentru a strecura acolo o geantă și chiar 2-3 pungi după o sesiune de shopping, iar în partea dreaptă a tunelului median, există un spațiu de depozitare de dimensiunea unui set mic de eyeshadow. Din experiență vă spun că smartphone-ul nu va avea loc acolo.

Smart fortwo cabriolet este disponibil în România cu un preț de pornire de 14.400 de euro.

Verdict

Smart fortwo cabriolet este mașina ideală pentru oraș. Cine cumpără un smart o face tocmai pentru că are nevoie de un mijloc de transport care să-i asigure supraviețuirea urbană. Mașina de lifestyle și de record, fiind cea mai mică decapotabilă din lume la ora actuală, smart fortwo cabrio vine cu o gamă largă de dotări și opțiuni. Dar prețul ridicat este oarecum descurajator

 

Ședința foto a avut loc la Stejarii Country Club, str. Jandarmeriei, nr. 14A, Sector 1, București.

Comentati?

Your email address will not be published.