Dacă ar trebui neapărat să alegeți un segment care le-a depășit pe toate celelalte în ultimii câțiva ani, acesta ar fi cu siguranță cel al SUV-urilor compacte. A venit momentul să testăm Mercedes GLA în comparație cu cel mai nou și mai aprig rival al său, VW Tiguan, dar și împotriva BMW-ului X1. Primul test comparative oferit de Auto Bild.
În clasa SUV-urilor compacte, VW Tiguan a fost multă vreme considerat un pariu sigur. În mod special, versiunea 2.0 TDI, cu tracțiunea integrală 4Motion, pare o veritabilă mașină bună pentru orice. Dar este și cea mai bună alegere la acest preț? În momentul lansării primei generații Tiguan în 2007, am fi spus ‘da’ pe loc. Dar acum, alți producători, chiar și cei premium, au intrat pe acest teritoriu în mod complet și eficient.
Gândiți-vă la Mercedes, de exemplu. Urmînd rețeta SUV, nemții au decis să ofere ceva un pic mai original: GLA, deghizat într-un break de mari dimensiuni. Înfățișarea solidă a GLA-ului oferă o alternativă mai tinerească la rivalii mai pătrățoși, combinînd însă, calitățile unui vehicul blând cu rezistența unui Mercedes robust. Din nou, un sistem de tracțiune integrală este cuplat cu un motor diesel puternic de 2 litri (2,1 litri, mai exact), în timp ce caroseria ridicată îi asigură GLA-ului garda la sol și poziția înaltă la condus la care ne-am aștepta de la un SUV compact.
BMW este un alt jucător de luat în seamă în cadrul segmentului cu al său X1. Bavarezii oferă un interior generos pe o caroserie sport, cu origini de tracțiune față, dar cu sistemul xDrive 4×4 disponibil doar la versiunea de top cu motorizare diesel. Aceasta funcționează în combinație cu un tren de rulare deosebit de agil: noul motor diesel de 2 litri cu 190 CP și cu deja consacrata transmisie automată cu opt trepte.
Lăsînd scandalul Dieselgate în urmă, VW i-a dat noului Tiguan noul motor 2.0 TDI. Un diesel curat cu Scr (reducție catalitică selectivă) și aditiv AdBlue (12 litri, suficient pentru 6.700 km), care mențin emisiile de dioxid de carbon și oxid de azot la un nivel cât mai scăzut. Cei 340 newton metri disponibili pot împinge cu ușurință SUV-ul de 1,7 tone pe cu puterea pe care vi-o imaginați, dar fără ca motorul să se dovedească prea însetat. Consumul mixt trece rar de 6,5 litri/100 km. Motorul diesel VW de 2,0 litri toarce în mod plăcut și silențios, fără să prezinte caracteristicile bizare tipice unei unități TDI: vibrațiile sunt abia perceptibile.
În orice caz, flexibilitatea are de suferit din cauza schimburilor necizelate ale transmisiei automate cu dublu ambreiaj DSG, mai ales în condiții de trafic aglomerat, în care ești nevoit să pornești și să oprești. Chiar și atunci când retrogradezi pentru a accelera la maximum, transmisia VW are nevoie de mai mult timp de gândire decât, de exemplu, BMW-ul transmisia automată cu opt trepte de la BMW, care este vizibil mai rapidă. Din fericire, șasiul Tiguan este o combinație de aplomb extraordinar, comfort și caracter sportiv. Poate fi manevrat cu agilitate, dar poate să depășească ușor și suprafețele denivelate. Chiar și pe modul “Comfort”, amortizoarele adaptive reacționează bine și reduc ruliul la minimum.
Prin contrast, atât BMW, cât și Mercedes, sunt mai puțin capabile în acest sens, arătînd un pic mai mult neastâmpăr la trecerile peste îmbinările transversale și peste denivelările dure. Ambele se deplasează foarte agil, cu un plus pentru X1, care are o cutie mai rapidă și o greutate mai bună, dar și o direcție mai comunicativă. În concluzie, toate cele trei SUV-uri se conduc bine și sunt suficient de confortabile, Tiguan aflîndu-se în fruntea clasamentului.
Aceeași afirmație se aplică și la capitolul modularitate. Tiguan are un atu în fața Mercedes-ului GLA și a BMW-ului X1 cu cel mai bun confort din clasa sa, cu o ergonomică bună și cu spațiul cel mai generos. Acest SUV este perfect pentru călătoriile lungi. Însă, noul bord virtual (ecranul TFT de 12,3 inchi care înlocuiește instrumentele de bord) poate deveni uneori obositor, iar ecranul central de 8 inchi necesită o mână sigură pentru a fi operat. De asemenea, în timp ce spătarul banchetei coboară automat în poziția ușor oblică, readucerea sa în poziția verticală se poate dovedi dificilă chiar și pentru o pereche de brațe puternice. Acest lucru nu se prea potrivește cu înfățișarea modernă a noului Tiguan.
VERDICT
Tiguan este eroul cotidian veritabil: un portbagaj uriaș cu un volum impresionant, o grămadă de spațiu și scaune foarte comode îl transformă într-un prieten pentru orice familie. În același timp, se conduce bine și are un consum foarte redus. Și BMW se încadrează în clasa de top, oferind însă, mai puțin spațiu, dar o rulare mai distractivă. Mai puțin confortabil și mai puțin spațios, Mercedes-ul este, pur și simplu, prea mic pentru această ligă.
Sursă: AutoBild.de