Primul test-drive cu Mercedes SLC

Mercedes-Benz SLC
,
1.63K 0

Concomitent cu numele nou, Mercedes SLC a primit și un facelift și o gamă de motorizări actualizată, incluzînd o nouă unitate entry level și motoare de top. Primul test cu succesorul SLK-ului.

Celebra revistă germană auto motor und sport a realizat primul test cu noul Mercedes SLC.

Debutînd în 1996, SLK a reprezentat o revoluție pentru Mercedes și nu numai. Roadsterul agil și compact cu două locuri de la Mercedes venea cu un preț mai accesibil și era prima mașină de serie cu un acoperiș escamotabil rigid format din două bucăți.

După trei generații și după 20 de ani de producție, Mercedes SLK este unul dintre modelele care s-a bucurat de un mare succes, fiind vândute 670.000 de unități. Noua denumire poate crea confuzie la o primă vedere, dar nu este chiar așa. În anii ’70, denumirea de SLC era folosită pentru fostul coupe cu patru locuri derivat din SL.

Acum, litera C in noul nume SLC indică faptul că roadsterul de 4,13 metri lungime aparține familiei C-Class. Modificările de design includ noua grilă de tip diamant oferită ca dotare standard (finisată în negru cu o lamelă în argintiu iridiu și detalii cromate la modelele entry level și finisată în crom la modelele AMG Line sau la cele dotate cu pachetul Night) și noile faruri LED oferite ca opțiune.

Interiorul a fost, de asemenea, supus unei transformări majore, primind un nou volan sport nou îmbrăcat în piele perforată în zona de priză ca dotare standard, un ecran TFT încorporat de 4,5 inch oferit standard, amplasat între cele două ceasuri de bord, dar și un nou ecran de 7 inch ca parte integrantă a sistemului audio Audio 20, aflat de asemenea, pe lista de dotări standard. Tot standard sunt și noile inserții din aluminiu deschis sau închis la culoare (opțional) cu finisaje de fibră de carbon. La mașinile dotate cu transmisia 9G-Tronic, comutatorul Direct Select prezintă marcajul SLC.

Mai mult, plafonul vario cu acoperișul panoramic opțional Magic Sky Control poate fi deschis sau închis în timpul rulării cu o viteză de până la 40 km/h.

SLC 200 (motor turbo de 2 litri, 184 CP), SLC 300 (motor turbo de 2 litri, 245 CP) și SLC 250 d (turbodiesel de 2,1 litri, 204 CP) sunt doar puțin mai scumpe, iar noul model de bază SLC 180 (1,6 litri turbo, 156 CP) costă doar 34.927 euro, cu peste 5.000 de euro mai puțin ca modelul de bază anterior, fără a veni însă cu un nivel de echipare inferior. Noua versiune de bază promite performanțe foarte bune cu un sprint de la 0-100 km/h în 7,9 secunde și cu o viteză maximă de 226 km/h, dar nu a fost disponibilă la sesiunea de teste.

Pentru primul test a fost pus la dispoziție SLC 300, care costă 46.380 de euro, are un cuplu mai bun ca modelul de bază (370 Nm în loc de 250 Nm) și este dotat standard cu o cutie 9G-Tronic (9G-Tronic este standard și la SLC 250 d și SLC 43 și este oferită opțional pentru SLC 180 și SLC 200).

În această versiune, SLC 300 este destul de agil și de rapid, dar nu prea antrenant și încurajator ca o veritabilă mașină sport. În cele din urmă, este un Mercedes în toată puterea cuvântului, perfect pentru viața de zi cu zi și pentru drumuri pe distanțe lungi, în timp ce sistemul Dynamic Select permite selectarea a cinci moduri diferite – Eco, Individual, Comfort, Sport și Sport+.

Mai ales modul Sport+ intensifică reacția motorului, a transmisiei, a direcției, dar și sunetul evacuării. Există opțional un pachet Dynamic Handling, care vine cu o suspensie coborâtă cu 10 mm, un sistem de amortizare adaptivă și un sistem Direct Steer.

Mercedes-AMG SLC 43 (R 172), 2015

Mai specială este însă, noua versiune AMG, SLC 43, propulsată de motorul turbo de trei litri, cu 367 CP, care reprezintă un compromis acceptabil între un cruiser rafinat și o mașină sport. Pe serpentinele înguste ale Alpilor Francezi, SLC 43 cu suspensia sport coborâtă și cu modul Sport+ activat este foarte agil și distractiv la condus.

Acul turometrului urcă până la 6.000 rpm, sunetul devine mai dramatic, iar anvelopele late de 255 mm luptă pentru o tracțiune superioară. Puntea față cu trei brațe a primit fuzete mai rigide, o elastocinematică superioară și un unghi de cădere negativ mai mare. În combinație cu pivoții cu două brațe, acest design aduce un comportament mai agil în viraje, cu o accelerație laterală mai bună și cu un ruliu redus. De asemenea, cutia AMG 9G-Tronic joacă un rol important, iar schimbările sunt mult mai rapide.

Ca și versiunea de bază, versiunea AMG este mai ieftină decât cea veche.

Cu toate acestea, întrebarea rămâne: poate motorul V6 bituro de 3,0 litri să înlocuiască motorul V8 de 5,5 litri? Poate că da, când vine vorba de sunet și de turații, dar, în ciuda plusului de putere (421 față de 367 CP) și a cuplului mai bun (540 în loc de 520 Nm), vechiul SLK 55 AMG sprintează de la 0 to 100 km/h cu doar 0,1 secunde mai rapid. Dar pe de altă parte, noul V6 biturbo are un consum redus (7,8 l/100 km în comparație cu 8,4 l/100 km), în timp ce prețul este, de asemenea, mult mai mic: 59.887 euro în comparație cu 73.721 euro pentru vechiul SLK 55 AMG.

 

Comentati?

Your email address will not be published.