Hammertime sau Hammerzeit?

GP F1 Abu Dhabi
,
1.3K 0

Pentru a 29-a oară în istoria sa, Formula 1 își va decide campionul în ultima cursă a sezonului. Rosberg și Hamilton se vor lupta pentru titlu în etapa programată pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi.

După 8 luni și 18 curse, s-a ajuns la runda finală a sezonului, teatrul de luptă a piloților Mercedes care nu au decât un singur lucru în minte: obținerea titlului mondial. Poate la acest duel se gândea Bernie Ecclestone când a născocit mult controversata regulă a punctelor duble acordate în ultima confruntare a sezonului, dar calculele ne arată contrariul. Într-un campionat clasic unde în toate etapele s-ar fi punctat la fel, lupta pentru campionat s-ar  fi purtat până la sfârșitul sezonului, exact ca în cazul de față. Într-un sistem normal de punctare, Nico Rosberg ar fi fost obligat să câștige cursa , cu Hamilton plasat sub locul 7, sau să iasă pe locul doi în cazul în care britanicul nu punctează. Acum, Rosberg poate lua titltul dacă învinge, iar Hamilton se plasează pe locul trei.

GP F1 AbuDhabi avanpremiere 2

Dată fiind poziția dominantă a celor de la Mercedes în acest an, probabilitatea ca titlul să se decidă în urma punctelor duble este, totuși,  mică.  În orice alt sezon, Lewis Hamilton ar fi avut nevoie doar de un loc 6 pentru a-și asigura cel de al doilea titlu mondial. De această dată, va trebui să se claseze pe locul doi pentru a câștiga campionatul. În cazul în care nu va termina cursa, un modest loc 5 va duce laurii în boxa lui Rosberg. Germanul se vede nevoit să forțeze victoria și să spere până în ultimul moment la o greșeală sau o defecțiune tehnică a  monopostului lui Hamilton . Echipa tehnică este determinată să nu lase un astfel de impediment să complice confruntarea celor doi. “Am verificat fiecare componenta a mașinilor și a motoarelor, iar unde s-a impus, am instalat piese noi. Dacă va apărea totuși o defecțiune, nu ne vom putea reproșa că nu am făcut totul pentru a o preveni” a declarat Niki Lauda, șeful Mercedes.

GP F1 AbuDhabi avanpremiere 3

Este un moment extrem al carierei mele – lupt pentru campionatul mondial și am șanse să câștig. În ceea ce privește pregătirile pentru această cursă decisivă, am făcut tot ce se putea.Nu e nevoie să mai spun că am nevoie de puțin ajutor din partea lui Lewis pentru a câștiga titlul și voi pune cât mai multă presiune pe el, până greșește. A făcut greșeli în ultimul timp, deci poate am o șansă. O să îl forțez până greșește“, a declarat Rosberg în încercarea de a pune o presiune suplimentară pe Hamilton.

Britanicul susține însă că nu se simte în nici un fel apăsat de greutatea momentului. “Nu cred că există o rețetă specială. Trebuie să fac doar ce am făcut până acum, să pilotez în maniera întregului sezon, pentru că în general a fost bine. Știu că sunt mai pregătit decât în 2007 și 2008 când simțeam o presiune mare. Sunt mai puternic decât atunci, dar sunt același pilot cu o dorință enormă să câștig și voi face totul pentru a obține titlul”, a răspuns Lewis.

Dincolo de declarațiile celor doi și calculele clasamentelor, avem în fața noastră o adevărată finală de sezon, un câmp de luptă în care se va folosi tot arsenalul de arme al celor doi.  Nimic nu putea să fie mai frumos pentru Mercedes decât posibilitatea de a-și lăsa piloții să se lupte liber în ultima cursă, în vreme ce titlul constructorilor este deja în vitrina din Stuttgart.

Comentati?

Your email address will not be published.