29 ianuarie 1886 – Atunci a venit pe lume primul automobil

,
2.24K 0

Au trecut deja 130 de ani. Întreaga industrie automobilistică se pregătește de sărbătoare, pentru că, peste zece zile, aniversează venirea pe lume a automobilului. 29 ianuarie este ziua în care Karl Benz a depus actele pentru a pune întreaga lume în mișcare. Spera să-și patenteze vehiculul său motorizat. Mai târziu, și Gottlieb Diamler a construit o trăsură motorizată.

DRP 37435. Sună total necunoscut, nu-i așa? Dar acest cod este chiar număru înscris pe certificatul de naștere al automobilului. Un inginer din Mannheim a înregistrat vehiculul cu motor la Oficiul Imperial de Patente de la Berlin. Documentul ete astăzi o mărturie a geniului lui Karl Benz. Începînd cu 2011, acel act a fost inclus pe lista UNESCO a celor mai valoroase documente, alături de Biblia Gutenberg și de Magna Carta.

Karl Benz primul automobil

Povestea a început cu mult timp în urmă. Este acel gen de poveste care începe cu “A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti”. Totul a început în 1885, când Karl Benz a instalat un motor cu un cilindru, cu o capacitate de 954 cc și cu o putere de numai 0,75 CP, într-un cadru special conceput. Viteza maximă a vehiculului cu trei roți și cu auto-propulsie atingea 16 km/h.

Vehiculul motorizat patentat și-a făcut prima apariție publică pe 3 iulie 1885, pe principalul bulevard din Mannheim. Mai târziu, o versiune un pic modernizată, denumită Model III, a pornit într-o călătorie istorică. Soția lui Karl Benz, însoțită de cei doi fii ai cuplului, Eugen și Richard, au pornit într-o lungă călătorie de la Mannheim la Pforzheim, orașul natal al doamnei Benz. Atunci nici nu bănuia că deschide drumul pentru ce avea să urmeze: o cale vizionară a automobilului, așa cum îl știm noi astăzi, la un pas de rulare complet autonomă, cu funcții care îl fac mai confortabil și mai sigur ca niciodată.

Karl Benz primul automobil

Vehiculul motorizat al lui Karl Benz, alături de trăsura motorizată construită independent de Gottlieb Dailer, sunt exponatele care deschid turul Muzeului Mercedes-Benz de la Stuttgart. Un muzeu care anul acesta, sărbătorește, la rândul său, zece ani de existență. Aniversarea vine la scurt timp după ce vizitatorul cu numărul 7 milioane a trecut pragul muzeului.

Comentati?

Your email address will not be published.