Transmisia Mercedes 9G-Tronic intră în producția de serie la Sebeș, în România

Noua uzină de transmisii Mercedes
,
2.44K 0

Transmisia automată de înaltă tehnologie de la Mercedes, 9G-Tronic, a intrat oficial în producția de serie astăzi, la uzina de la Sebeș a companiei. Star Transmission este sucursală Daimler.

Caracterizată prin rapoarte lungi între prima și a noua treaptă, cotate la 9,15, transmisia automată de ultimă oră 9G-Tronic va însoți treptat întreaga gamă de modele cu tracțiune spate și cu tracțiune integrală, cu motoare montate longitudinal, numărul total al acestora ridicîndu-se la 20 de modele diferite de la Mercedes. Transmisia poate fi cuplată cu unități de 4, 6 și 8 cilindri, dar și cu aplicații hibrid sau plug-in hybrid ale acelorași motoare.

Primele exemple ale modernei cutii cu 9 trepte au ieșit de pe linia de asamblare în 2014, la Stuttgart, uzina de la Sebeș devenind cea de-a doua și singura din afara teritoriului Germaniei care să o producă. Inaugurarea de astăzi a marcat debutul oficial producției la capacitate totală.

Mercedes-gearbox-plant-Sebes-26

Prima aplicație a cutiei cu 9 trepte 9G-Tronic a fost într-un E 350 BlueTec în 2013. GLE Coupe (C 292) a fost prima gamă de modele disponibilă încă de la lansare cu transmisia cu 9 trepte 9G-Tronic.

Pentru a finaliza noul complex de la Sebeș, Mercedes a investit peste 300 de milioane de euro. Întinzîndu-se pe o suprafață echivalentă cu suprafața a 10 terenuri de fotbal, noul complex Sebeș este găzduit de o hală de 43.000 de metri pătrați aflată pe un teren cu o suprafață de 72.000 de metri pătrați, iar pe durata construcției, au fost necesare pentru aceasta peste 5.000 de tone de metal și 500 km de cabluri.

Forța de muncă dedicată va crește cu 500 de locuri de muncă numai anul acesta, atingînd un număr total de angajați de 2.300 până la finele anului 2016. La ora actuală, sucursala Mercedes Star Transmission de la Cugir și sucursalele Star Assembly de la Sebeș plătesc 1.800 de muncitori. Numărul de ture de lucru de la Sebeș va crește la trei anul acesta.

Star Assembly a produs 300.000 de cutii în 2015 și cele mai multe dintre acestea au fost cutii cu 7 trepte și dublu ambreiaj pentru gama compactă.

Star Transmission (STC) a fost fondată în 2001 ca o colaborare între Daimler și uzina mecanică de la Cugir. A fost concepută ca o linie de producție pentru roțile dințate și pentru piese componente ale transmisiei pentru gama cutiilor de viteze de la Mercedes. Colaborarea dintre cele două companii este însă, mult mai veche, datînd din 1996, atunci când uzina de la Cugir a început producția anumitor piese pentru cutia primului model A-Class. Star Transmission a intrat în proprietatea Daimler începînd cu 2013, atunci când au fost fondate divizia Star Assembly și uzina de la Sebeș.

La inaugurare au participat Markus Schafer, șeful departamentului de Aprovizionare și Producție pentru întreaga divizie de autoturisme Mercedes-Benz, însoțit de Frank Deiss, director al departamentului de Sisteme de Propulsie al diviziei de autoturisme Mercedes-Benz. Pentru a arăta importanța investiției Mercedes la Sebeș, acestuia i s-au alăturat reprezentanți locali ai guvernului, printre care și vicepremierul roman Costin Borc.

Mercedes-gearbox-plant-Sebes-13

Istoria complexurilor pentru construcția transmisiilor Mercedes în România

1996 – După un concurs la care a participat și uzina mecanică de la Cugir (UMC), Daimler AG i-a acordat acesteia un contract de livrare (cutii de viteze punte față FAG). Producția de roți dințate și de cutii de viteze punte față (FAG) s-a ridicat la 1.500 de unități pe zi, în 5 versiuni.

2001 – debutează parteneriatul sub denumirea Star Transmission Cugir (STC) la Cugir. 120 de muncitori talentați fac parte din familia STC.

2013 – STC demarează asamblarea transmisiilor automate cu 5 trepte (NAG 1).

2014 – Inaugurea oficială a transmisiei cu 7 trepte și dublu ambreiaj pentru gama compactă, avînd la bază noua platformă MFA. Se pun astfel bazele proiectului transmisiei cu 9 trepte 9G-Tronic.

4 aprilie 2016 – inaugurarea producției transmisiei cu 9 trepte 9G-Tronic.

 

Comentati?

Your email address will not be published.