F1 Australia: Mercedes domină, Hamilton in pole

,
1.23K 0

Lewis Hamilton nu irosește nici o oportunitate și obține pole-ul în prima cursă a sezonului. Mercedes domină la Melbourne, în vreme ce Williams și Ferrari își dispută locul 3 pe grilă.

Mercedes începe noul sezon al Formulei 1 în forță și își plasează piloții pe primele două poziții ale clasamentului, demonstrând că va face legea și în acest an. Monoposturile germane domină autoritar în materie de performanță și lucrurile devin clare. Lupta pentru titlul piloților se va da între Hamilton și Rosberg.

Britanicul își arată intențiile ofensive încă de la începutul Q3 și urcă pe prima poziție , în vreme ce Rosberg comite o greșeală în virajul 15 și se vede nevoit să intre la boxe fără a înregistra un timp. La următoare ieșire pe pistă, Nico se plasează în spatele lui Hamilton dar distanța dintre ei este uriașă. Campionul în exercițiu își îmbunătățește performanța și termină calificările la 6 zecimi în față colegului său, în ciuda faptului că acesta a stabilit cel mai bun timp al weekend-ului  în sectorul 3.

hamilton, mercedes, australia

Dacă primele locuri erau ca și adjudecate încă dinaintea calificărilor, lupta pentru locul 3 a fost una intensă. Felipe Massa s-a dovedit a fi “best of the rest”, reușind să îl bată pe Vettel cu aproape 4 sutimi de secundă. De fapt, lupta din spatele celor de la Mercedes  s-a dat numai între Williams și Ferrari, locurile 5 și 6 fiind ocupate de Raikkonen, respectiv Bottas.  Prima impresie este că cele două echipe sunt aproape egale din punct de vedere al performanțelor, fapt ce trebuie confirmat însă și de ritmul de cursă.

După ce s-a confruntat cu probleme majore ale power unit-ului Renault, Daniel Ricciardo se plasează pe locul 7, performanță lăudată de Christian Horner. Șeful Red Bull a recunoscut că obiectivul calificărilor era accederea în Q3, situație ingrată pentru campionii din 2013. Monopostul lor suferă probleme majore ale ansamblului Renault. Atât Kvyat cât și Ricciardo au declarat că nu pot avea un control fin al acceleratiei, aceasta având un comportament “on-off”, fapt ce are un efect dezastruos asupra controlului mașinii.

Pe locul 8 îl găsim pe cel mai bun debutant al sesiunii, Carlos Sainz, în vreme ce primele zece poziții sunt completate de piloții Lotus, în ordinea Grosjean-Maldonado. Zâmbetele încep să reapară în boxa celor doi și sentimentul general este că echipa a revenit acolo unde îi este locul.

Felipe Nasr s-a aflat la doar o zecime de o performanță ce putea să îl aducă în Q3, dar brazilianul se poate declara mulțumit cu rezultatul său. Weekend-ul celor de la Sauber s-a desfășurat atât pe pistă, cât și în sala de judecată, acolo unde au avut de dus un proces cu fostul lor pilot de teste, Giedo van der Garde. Acesta a renunțat însă la acuzațiile conform cărora Sauber nu a respectat contractul care garanta prezenta olandezului in Australia și astfel, Nasr și Ericsson au putut lua startul în calificări.

rosberg, mercedes

În ciuda eforturilor sale, Max Verstappen încheie pe 12, dar potențialul său îl dă ca și un viitor abonat al locurilor în puncte.  El a fost urmat de Kvyat, al doilea pilot de la Red Bull. Rusul nu a putut face față problemelor apărute și singurul obiectiv al său este o clasare în puncte. Hulkenberg și Perez i-au urmat, duo-ul Force India resimțind lipsa testelor cu noul monopost Force India.

Clasamentul este completat de piloții Mclaren Honda. Calificările nu au adus nici o rază de speranță pentru Button și Magnussen. Aceștia au montat pnurile soft în încercarea de a accede în Q2 dar s-au dovedit a fi cu 3 secunde mai lenți decât Hamilton, echipat cu gume medii. Inginerii echipei au scăzut semnificativ performanțele power unit-ului datorită faptului că monopostul nu a rulat până acum la temperaturi mai ridicate, similare celor de la Melbourne. Demersul lor este justificat prin prisma unui risc major de a distruge unul din cele patru propulsoare permise per sezon.

Deși au făcut eforturi uriașe de a se alinia la start, cei de la Manor nu au putut lua parte la calificări din cauza lipsei unui software adecvat. În momentul în care activele lor au fost sechestrate în vederea recuperării datoriilor, hard disk-urile au fost șterse și toate informațiile au fost pierdute.  Din aceste motive, cei de la Manor se văd puși în fața faptului de a rula  începând cu etapa din Malaezia.

PosDriverCarTimeGap
1Lewis HamiltonMercedes1m26.327s-
2Nico RosbergMercedes1m26.921s0.594s
3Felipe MassaWilliams/Mercedes1m27.718s1.391s
4Sebastian VettelFerrari1m27.757s1.430s
5Kimi RaikkonenFerrari1m27.790s1.463s
6Valtteri BottasWilliams/Mercedes1m28.087s1.760s
7Daniel RicciardoRed Bull/Renault1m28.329s2.002s
8Carlos Sainz Jr.Toro Rosso/Renault1m28.510s2.183s
9Romain GrosjeanLotus/Mercedes1m28.560s2.233s
10Pastor MaldonadoLotus/Mercedes1m29.480s3.153s
11Felipe NasrSauber/Ferrari1m28.800s-
12Max VerstappenToro Rosso/Renault1m28.868s-
13Daniil KvyatRed Bull/Renault1m29.070s-
14Nico HulkenbergForce India/Mercedes1m29.208s-
15Sergio PerezForce India/Mercedes1m29.209s-
16Marcus EricssonSauber/Ferrari1m31.376s-
17Jenson ButtonMcLaren/Honda1m31.422s-
18Kevin MagnussenMcLaren/Honda1m32.037s-

 

Comentati?

Your email address will not be published.