TOP PATRU accidente teribile din motorsport, cu mașini Mercedes (video)

,
1.97K 0

Mercedes are o relație de durată cu motorsportul, mândru posesor al titlul de cel mai de succes brand din istoria competițiilor internaționale. Dar acest lucru nu înseamnă că, uneori, nu a rămas fără pic de noroc.

Și atunci au fost implicați în accidente, inclusiv în cel mai groaznic din istoria motorsportului, intrând în cărțile de istorie. Iată o compilație a celor mai îngrozitoare accidente în care au fost implicate mașini Mercedes.

Carnagiul istoric de la Le Mans din 1955

Chiar și în zilele noastre, dezastrul înregistat la cursa de la Le Mans din 1955 este considerat încă, cea mai mare tragedie din istoria sporturilor cu motor. Carnagiul a avut loc după ce Mercedes-ul 300 SLR pilotat de Pierre Levegh a zburat practic în mulțime, omorînd pe loc optzeci și trei de spectatori. Și Levegh și-a pierdut viața, iar 120 de persoane au suferit răni grave în cel mai terifiant accident care a avut loc vreodată.

Evenimentul catastrofic a fost declanșat de o eroare a pilotului englez Mike Hawthorn. Încercînd să ajungă la boxe, i-a tăiat calea lui Lance Macklin, care a virat chiar în fața Mercedes-ului lui Levegh, acesta neavînd nicio șansă să frâneze și lovind Austin-ul lui Macklin. Mașina lui Levegh a decolat, pur și simplu, părăsind circuitul și lovind o scară din beton. Mașina avariată a explodat, iar bucăți din ea au zburat până la distanțe de 100 de meri, decapitînd zeci de spectatori. Niciunul dintre piloții implicați nu a fost tras la răspundere pentru victime, incidentul fiind pus pe seama configurației unui circuit arhaic, vechi de 30 de ani.

Dezastrul CLR-GT1 de la Le Mans din 1999

1999 a marcat cel de-al doilea moment istoric în care echipa Mercedes-Benz a fost nevoită să se retragă din cursa de la Le Mans și, temporar, din competiții, în urma unui incident în care una dintre mașinile team-ului a decolat. Un defect de design aerodinamic al CLR-ului permitea unei cantități mari de aer să se acumuleze sub nasul mașinii, în mod special când se afla în spatele altului vehicul, în vârful rampelor precum virajul Indianapolis, imediat după linia dreaptă Mulsanne.

La câteva ore după startul cursei, CLR-ul lui Peter Dumbreck a decolat chiar înaintea virajului Indianapolis (un sector foarte denivelat al pistei), de această dată zburînd în afara circuitului și aterizînd în copaci. Acest incident, spre deosebire de precedentele două, a fost surprins de camerele TV și transmis în lumea întreagă. Mercedes-Benz a retras de urgență celălalt CLR și a părăsit competițiile imediat timp de câțiva ani.

Accidentul suferit de Wendlinger la Monte Carlo în 1994

https://www.youtube.com/watch?v=_NsoK8RE9Wo

Cariera de pilot a lui Karl Wendlinger de la Sauber-Mercedes s-a încheiat brusc în 1994, la doar o cursă după etapa cu final tragic de la San Marino în care și-a pierdut viața legendarul Ayrton Senna și conaționalul lui Wendlinger, Roland Ratzenberger. După un debut excelent de sezon, Werdlinger părea tot mai încrezător, bifînd primul său punct în acel an la Interlagos și obținînd un loc patru în cursa din San Marino.

Etapa din acel an de la Monte Carlo trebuia să fie o nouă șansă de a-și continua pasa bună. Dar soarta avea alt plan pentru el. Prima sesiune de antrenamente a fost marcată de accidentul groaznic al lui Wendlinger. La ieșirea din celebrul tunel de la Monte Carlo, monopostul său a scăpat de sub control – în urma unei manevre de frânare puternică în șicana Nouvelle. Pilotul german s-a lovit violent de parapet, capul său lovind o barieră plină cu apă. Deși a fost stabilizat în doar câteva minute, Werdlinger nu a ieșit din comă săptămâni bune. S-a recuperat în cele din urmă, și și-a făcut revenirea în Formula 1 în 1995, dar nu a mai avut niciodată succesul de dinainte de accident și s-a și retras în același an.

Grozăvia de pe linia boxelor DTM, Schumacher, 2012

Cu numai trei ani în urmă, Ralf Schumacher, fratele septuplului campion mondial din Formula 1, Michael, a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a provocat un accident dramatic pe linia boxelor, la un mare premiu DTM din Olanda. Ralf băgat în spital patru mecanici.

A accelerat imediat după o oprire de rutină la boxe, în timpul cursei de la Zandvoort. După ce oprirea sa s-a desfășurat fără probleme, mașina lui Schumacher s-a îndepărtat de boxe și se pare că ar fi prins un furtun atârnat de umărul unui membru al echipei aflate în garajul următor. Trăgînd furtunul după el, i-a făcut să zboare în aer pe alți patru membri ai echipajului vecin, furtunul biciuindu-i și aruncîndu-i cu putere la pământ. Slavă Domnului, mecanicii au suferit doar răni minore. Clipul pare ireal, arătînd mecanicii lovind pământul cu o forță nemaivăzută.

Comentati?

Your email address will not be published.