Șocant! Un Mercedes 500K care i-a fost furat lui Hans Prym este cap de afiș la licitația Bonhams

,
1.56K 0

Un Mercedes-Benz 500K Special Roadster Roadster care i-a aparținut lui Hans Prym, de un roșu aprins, fabricat în 1935, este una dintre ele mai controversate mașini de milioane de dolari care și-au făcut vreodată apariția pe Pământ. Acum, automobilul furat și returnat este capul de afiș la licitația Bonhams, care are loc la Chateau de Chantilly, la 50 de kilometri nord-est de Paris, pe 3 septembrie.

Mercedes 500K (tip W29) este una dintre cele mai grozave mașini sport din istoria Mercedes, considerată unul dintre cele mai performante automobile din anii ’30. Doar 342 astfel de mașini au fost construite în perioada 1934 și 1936 și doar 29 au primit caroseria de Roadster și de Special Roadster.

500k

Șasiul cu numărul 105380 a fost construit în 1935 și i-a aparținut lui Hans Prym, un bogat industriaș german, cunoscut și ca “Regele fermoarelor”, celebru pentru compania sa de la Stolberg, specializată în fabricarea fermoarelor și a nasturilor. Conform legendei, acest Mercedes-Benz 500K Special Roadster a părăsit Germania la scurt timp după cel de-al doilea Război Mondial, vândut, se pare, unui soldat american în 1945. Dar conform celor spuse de familia Prym, Mercedes-ul nu fusese vândut, ci furat. Fie că a fost obținut pe cale legală sau ca pradă de război, mașina s-a despărțit de proprietarul său Prym în 1945, în timp ce acesta se afla în închisoare, sentință primită din partea Forțelor Aliate.

Derulînd până în 2012, regăsim o poveste tragică. De această dată, un colecționar olandez pe nume Frans van Haren, care a cumpărat acest Mercedes-Benz 500K Special Roadster la licitația de la Monterey din 2011 pentru nu mai puțin de 3,7 milioane de dolari, a fost victima acestei povești, pierzînd atât mașina, cât și banii. Superbul 500K roșu a fost confiscat de către autoritățile germane, în urma tentativei lui Haren de a o expune la expoziția Techno Classica de la Essen. Cei de la RM Auctions au spus că se află în catalogul de licitație că istoria mașinii din momentul în care a fost achiziționată de Prym și până în 1970 este necunoscută.

hans-prym-roadster

La revenirea sa pe pământ german, rarul și controversatul Mercedes-Benz 500K Special Roadster a confiscat. Până la finele lui 2012, tribunalele germane au decis că vehiculul este proprietatea de drept a nepoților industriașului german Hans Prym, pentru că aceasta i-a fost luată illegal în 1945.

Mașina a revenit în proprietatea moștenitorilor Prym, iar acum, a ajuns din nou în lotul de licitații, de această data pentru un preț de pornire mult mai mare, de 5 milioane de dolari. Dacă vreți să fiți prorpietarul unui bun istoric, rezervați-vă locul la licitația Bonhams de la Chateau de Chantilly, chiar aici.

Comentati?

Your email address will not be published.