Nico Rosberg câștigă Marele Premiu al Braziliei

Marele Premiu al Braziliei
,
1.27K 0

Nico Rosberg întrerupe șirul de cinci victorii consecutive a lui Lewis Hamilton, în încercarea de a reduce diferența din campionatul general. Felipe Massa urcă pe podium în cursa de casă, făcând deliciul fanilor brazilieni.

Nico Rosberg reușește să transforme cel de-al zecelea său pole-position al sezonului într-o victorie ce îl aduce la doar 17 puncte în spatele rivalului său la titlu, Lewis Hamilton. Dominând weekendul brazilian de la un capăt la altul, germanul de la Mercedes își reconfirmă valoarea și, în afara celor 25 de puncte câștigate, obține un avantaj moral înaintea marii finale de la Abu Dhabi. Într-un moment în care capacitatea sa de a se impune în fața coechipierului său a fost pusă la îndoială, Rosberg își păstrează calmul și profită de inexactitățile lui Hamilton, deschizând perspectiva unei lupte intense în ultima etapă a sezonului.

003

Speranțele lui Hamilton de a ataca prima poziție au fost năruite în momentul în care Rosberg a intrat la boxe. În încercarea de a stabili o serie de două tururi rapide, britanicul schimbă setarea raportului de frânare, transferând o forță superioară pe puntea spate. Decizia s-a dovedit a fi neinsipirată. Monopostul supravirează brusc în Descida do Lago, aruncându-l pe Hamilton într-un derapaj semicontrolat care l-a costat nu mai puțin de șapte secunde. În ciuda acestei erori, britanicul face o cursă de excepție, reușind să reducă avansul colegului său la doar jumătate de secundă. După ultimul schimb de pneuri, cei doi realizează o serie de tururi rapide, dar schimbarea la vârf nu are loc și Rosberg obține victoria.

002

Felipe Massa reușește să își adjudece a treia poziție a podiumului, brazilianul fiind absolut extaziat de rezultatul său pe circuitul de casă. În ciuda celor două greșeli comise, depășirea vitezei pe linia boxelor și o scurtă vizită la standul Mclaren, Felipe face o cursă bună, mulțumindu-și astfel susținătorii care l-au încurajat frenetic în fața podimului și de-a lungul cursei. Norocul nu a fost însă și de partea colegului său de la Williams, Valtteri Bottas. Finlandezul a terminat cursa pe locul zece, după ce a fost nevoit să piardă timp la boxe, atât datorită unor probleme apărute la centurile de siguranță, dar și din cauza unor erori ale mecanicilor.

Jenson Button se poziționează pe locul patru după un duel câștigat cu Kimi Raikkonen. Cu doar zece tururi înainte de finish, britanicul atacă pe exteriorul virajului Descida do Lago și trece de pilotul de la Ferrari, aducând astfel puncte prețioase pentru Mclaren. In spatele său a terminat Sebastian Vettel. Germanul ar fi putut obține o poziție mai bună, dar s-a văzut retrogradat până pe locul nouă în urma duelului din primul țur cu Kevin Magnussen. Vettel a fost singurul pilot Red Bull care a terminat cursa, Daniel Ricciardo fiind silit să abandoneze datorită unei defecțiuni majore a suspensiei monopostului său.

Un duel interesant a avut loc și între cei doi piloți de la Ferrari. Adoptând o strategie cu doar două opriri, Kimi Raikkonen s-a văzut nevoit să reziste atacurilor declanșate de Fernando Alonso. Spaniolul a reușit în cele din urmă să îi ia fața colegului său după o serie de tururi în care Raikkonen l-a blocat excelent. Lupta dintre cei doi confirmă în oarecare măsură zvonul conform căruia Alonso va părăsi formația din Maranello la sfârșitul sezonului, cu destinația Mclaren.

Hulkenberg culege roadele unei strategii alternative, folosind pneurile soft pe finalul cursei și se clasează pe locul opt, în fața lui Kevin Magnussen. Clasamentul etapei a fost completat de Dannil Kvyat, Pastor Maldonado, Jean-Eric Vergne, Esteban Gutierrez, Sergio Perez și Adrian Sutil, în vreme ce Romain Grosjean a abandonat în urma unei defecțiuni apărute la monopostul sau.

001

Cu doar două săptămâni rămase până la desfășurarea marii finale de la Abu Dhabi, calculele hârtiei îl indică pe Lewis Hamilton ca și favorit clar la câștigarea titlului la piloți. Britanicul are nevoie de un loc doi, în vreme ce Rosberg este condamnat să câștige și să spere într-o eroare sau un ghinion al colegului său. “Nu am fost niciodată genul care să vrea să câștige campionatul fără să învingă în ultima cursă”, declara Lewis, garantând astfel că vom avea parte de spectacol în runda care va decide cine este cel mai bun pilot al sezonului 2014.

GP Brazil Interlagos 2014
1Nico RosbergMercedes1h 30m02.555s
2Lewis HamiltonMercedes+ 1.457s
3Felipe MassaWilliams/Mercedes+ 41.031s
4Jenson ButtonMcLaren/Mercedes+ 48.658s
5Sebastian VettelRed Bull/Renault+ 51.420s
6Fernando AlonsoFerrari+ 1m01.906s
7Kimi RaikkonenFerrari+ 1m03.730s
8Nico HulkenbergForce India/Mercedes+ 1m03.934s
9Kevin Magnussen – McLaren/Mercedes + 1m10.085sMcLaren/Mercedes+ 1m10.085s
10Valtteri Bottas – Williams/MercedesWilliams/Mercedes+ 1 tur
11Daniil Kvyat – Toro Rosso/RenaultToro Rosso/Renault+ 1tur
12Pastor Maldonado – Lotus/RenaultLotus/Renault+ 1 tur
13Jean-Eric Vergne – Toro Rosso/RenaultToro Rosso/Renault+ 1 tur
14Esteban Gutierrez – Sauber/FerrariSauber/Ferrari+ 1 tur
15Sergio Perez – Force India/MercedesForce India/Mercedes+ 1 tur
16Adrian Sutil – Sauber/FerrariSauber/Ferrari+ 1 tur
17Romain Grosjean – Lotus/RenaultLotus/Renault+ 8 tururi
18Daniel RicciardoRed Bull/RenaultAbandon
Drivers championship
1Lewis HamiltonMercedes241 p
2Nico RosbergMercedes238 p
3Daniel RicciardoRed Bull Racing181 p
4Fernando AlonsoFerrari133 p
5Sebastian VettelRed Bull Racing124 p
6Valtteri BottasWilliams122 p
7Jenson ButtonMcLaren72 p
8Nico HülkenbergForce India72 p
9Felipe MassaWilliams65 p
10Sergio PerezForde India45 p
11Kimi RäikkönenFerrari45 p
12Kevin MagnussenMcLaren39 p
13Jean-Eric VergneToro Rosso19 p
14Romain GrosjeanLotus8 p
15Daniil KvyatToro Rosso8 p
16Jules BianchiMarussia2 p
17Adrian SutilSauber0 p
18Pastor MaldonadoLotus0 p
19Marcus EricssonCaterham0 p
20Esteban GutierrezSauber0 p
21Max ChiltonMarussia0 p
22Kamui KobayashiCaterham0 p
Teams Championship
1Mercedes479 p
2Red Bull Racing305 p
3Williams187 p
4Ferrari178 p
5Force India117 p
6McLaren111 p
7Toro Rosso27 p
8Lotus8 p
9Marussia2 p
10Sauber0 p
11Caterham0 p

Comentati?

Your email address will not be published.