F015 Luxury in Motion – tur interior și plimbare prin SF

,
1.35K 0

Deși ne referim la San Francisco atunci când spunem “SF”, când vine vorba de conceptul autonom construit de Mercedes-Benz, cele două litere ar putea, la fel de bine, să însemne și Science Fiction.

Cele două clipuri au fost postate pe YouTube de CARJAM TV și urmăresc conceptul F015 la o plimbare relaxantă prin orașul plin de coline de pe coasta vestică americană, în timp ce al doilea clip intră în detalii în ceea ce privește interiorul mașinii.

Să vezi vehiculul rulînd pe străzile abrupte – sau pe orice alt tip de străzi, de fapt – trecînd pe lângă alte mașini “de rând”, e genul de imagine care-ți rămâne în minte. Cu silueta sa destul de solidă și argintie care refuză să se supună regulilor actuale de design, fără plăcuțe de înmatriculare și cu geamuri abia vizibile, F015 arată ca o capsulă a timpului, sau mai degrabă cu o mașină a timpului. Parcă îmi și imaginez ce le-a trecut prin cap celor care au văzut-o trecînd pe lângă ei – “japonezii ăștia enervanți”, și-au zis, probabil, cei mai în vârstă, “ce mai au de gând să facă acum?”

Ei bine, „japonezii ăia enervanți” sunt, de fapt, cât de nemți se poate și vin, de fapt, cu un mijloc de transport personal al viitorului. Cu toate numele grele aflate în cursa automobilelor autonome (Apple, Google și așa mai departe), pentru moment, Mercedes-Benz a ieșit în față, oferind mai mult decât un vehicul obișnuit cu doar câteva caracteristici autonome, ci mai degabă un cocon autonom care face cu mult mai mult decât să te transporte și atât.

Citeam recent despre o problemă mai veche pe care apariția vehiculelor autonome o va readuce în atenție: răul de mișcare. Odată cu dispariția grijii pentru manevrarea volanului, oamenii vor începe să facă tot felul de activități la interior, activități care vor implica cititul sau privirea ecranului unui aparat mobil (sau chiar a display-ului mașinii). Așa cum ne aducem aminte cu toții încă de când eram mici și călătoream pe locurile din spate, dacă nu privești pe geam în timp ce mașina se află în mișcare, există șanse mari să ți se facă rău, cu rezultate care ar putea duce la o vizită la spălătoria auto.

Ar fi mare păcat să murdărești acel interior frumos, dar sunt convins că, dacă putem găsi o modalitate prin care mașinile se conduc singure, vom putea depăși, cu siguranță, și problema simplă a răului de mișcare.

Comentati?

Your email address will not be published.