Bine ați venit în Norvegia! Fiorduri la bordul unui autobuz retro Mercedes-Benz

,
1.49K 0

În fața unui asemenea spectacol al naturii, putem doar să facem o plecăciune. Fiorduri incredibile, cascade tunătoare și ghețari care îți taie respirația. Iar cel mai bun mod de a vedea toate acestea este la bordul unui Mercedes-Benz O 319, un autobuz mic cu o personalitate de gigant.

Norvegia. Tărâmul fiordurilor, cerul aurorei boreale. Un loc sublim, unde parcă muritorii primesc o învoire de la civilizație pentru a vedea dincolo de nori. Spectacole de lumină și culoare care pot fi văzute și din orașul Bergen, acolo unde timpul pare să fi stat în loc. Drumurile, clădirile, obiceiurile și chiar traiul abia dacă s-au schimbat în ultimul secol.

Autobuz retro Mercedes-Benz“Parcă este un reflex”, spune Vikør. “Oamenii zâmbesc imediat când văd această creatură apropiindu-se de ei.” Și nu putem decât să le dăm dreptate, mai ales când blondele frumoase cu zâmbete senine, toate purtînd costume tradiționale norvegiene, își fac apariția.

Arvid Ove Vikør a găsit autobuzul O 319 în grădina unui vecin. Era o epavă. Fusese construit în 1964, exact același an în care și el a văzut lumina zilei. Și imediat s-a gâdit că vehiculul cu stea pe grila radiatorului trebuie să fie un semn bun, o stea a Nordului. De 20 de ani a avut nevoie pentru a-l restaura. Dar când aude mârâitul entuziasmat al motorului de 68 CP, simte că a meritat și timpul, și banii investiți.

Dacă ar avea de ales între autobuzul bătrân și vreo super mașină, Vikør nu ar ezita nicio secundă: “Prefer autobuzul meu!”, spune afișînd un zâmbet, de parcă ar ascunde cel mai mare secret din industria auto. Șofer și, în același timp, ghid turistic, de-a lungul fiordului Hardanger, Vikør știe cu ochii închiși care sunt cele mai bune locuri pentru cele mai reușite fotografii.

Autobuz retro Mercedes-Benz

Cascada Steindalsfossen, aflată la mică distanță de Norheimsund, este, cu siguranță, unul dintre aceste locuri. Înaintînd dincolo de perdeaua de apă este ca și cum ai pătrunde într-o altă dimensiune, departe de civilizație. Drumurile înguste pe creasta fiordului, cu doar abisul și valurile în lateral, sunt, de asemenea, printre atracțiile acestei aventuri, pentru cei care ajung aici însoțiți de cunoscători.

Autobuzul O 319 gâfâie în timp ce urcă până la baza ghețarului Folgefonna. Pentru micul autobuz Mercedes, drumul se încheie aici. Pentru turiștii care își pun în picioare ghetele cu crampoane, începe o nouă aventură.

Comentati?

Your email address will not be published.