FIA intenționează să renunțe la tradiția de a pune un om la conducerea plutonului atunci când Safety Car-ul intervine pe circuit. Și asta pentru că Federația Internațională a Automobilismului plănuiește să adopte varianta unui Safety Car autonom.
Șeful diviziei de dezvoltare din Formula 1, Marcin Budkowski, a vorbit despre planurile forului de la Geneva de a opta pentru un safety car autonom, într-un interviu pentru Motorsport. Alegerea ar avea la bază promovarea tehnologiei de rulare autonomă, la care lucrează, la ora actuală, cei mai mulți dintre producătorii auto.
“Să vă dau un exemplu și acesta nu este singurul: am discutat despre o mașină autonomă, dar nu despre un brand anume. Acest lucru ar promova tehnologia care este întâmpinată acum cu scepticism, iar noi am putea demonstra că funcționează”, susține Budkowski.
“Șofetul de safety car nu ar mai fi esențial, pentru că un calculator i-ar face cea mai mare parte din muncă. Dar suntem conștienți de atracția pe care Formula 1 o are. Probabil că inginerilor le-ar surâde ideea, dar nu și fanilor Marelui Circ,” și-a arătat îngrijorarea Budkowski.
Bernd Maylander a fost pilotul Safety Car-ului de Formula 1 în ultimii 17 ani, perioadă în care a ratat un singur Mare Premiu, pentru că suferise o fractură la picior. Așa că piloții din Formula 1, în mod special cel mai nemulțumit dintre ei, triplul campion mondial Lewis Hamilton, vor putea să dea vina pe tehnologie pentru că mașina de siguranță rulează prea încet în fruntea plutonului, iar cauciurile monoposturilor lor se răcesc.
Mercedes-AMG GT S cu 510 cai putere este, la ora actuală, Safety Car în Formula 1.