Test Mercedes Clasa E Coupe: pastila anti-claustrofobie

Barcelona, Spania
,
2.59K 0

Noul coupe al Clasei E a crescut în toate privințele, iar asta se simte cel mai bine acolo unde restul concurenților ”scârțâie”: pe locurile din spate. În sfârșit, bancheta unui coupe din clasa mare devine un loc ademenitor. Test cu Mercedes Clasa E Coupe , în versiunile E 220 d și E 400.

Editor: BOGDAN GRIGORESCU

Suferiți de claustrofobie? Luați-vă un E-Klasse Coupe! Sesizați o contradicție între cele două enunțuri? Ei bine, nu e niciuna: coupe-ul modelului de clasă mare a crescut într-o generație cât altele în patru. Dacă precedenta versiune era, de fapt, o Clasă C ”machiată” cu trăsăturile clasei E, actuala variantă este un veritabil coupe de clasă mare. Cum adică, fostul E Coupe (C207) era, de fapt, un C? Da, iar în sprijinul acestei afirmații aduc următoarele argumente: a fost construită pe platforma C-ului și are același ampatament și același ecartament precum limuzina de clasă medie. Argumentul adus de nemți în favoarea platformei mai mici a fost cât se poate de viabil: mașina era mai ușoară cu 180 kg decât versiunea sedan. Astfel, dacă-l comparăm cu CLK-ul pe care l-a înlocuit, remarcăm performanțe ameliorate, în medie, cu 36% și eficiență crescută cu 17%, progrese pe care nu le putea înregistra dacă ar fi fost construit pe platforma clasei E. Victorie parțială: coupe-ul câștigase la capitolele consum și agilitate, dar nu progresa decisiv la spațiul interior. Acum, însă, specialiștii din Stuttgart, sprijiniți de platforma modulară MRA, pot să ofere atât spațiu fără egal în segment, cât și dinamică și eficiență de top într-un singur pachet. Iar acest pachet este noua Clasă E Coupe.

Mercedes E-Class Coupe

Raportată la precedenta generație, mașina a crescut cu 123 mm în lungime, 74 mm în lățime și 33 mm în înălțime, fapt care se simte din plin pe locurile din spate. Tragi de clapă, scaunul glisează automat spre înainte și, de îndată ce reușești să te instalezi pe banchetă, primești un spațiu regesc pentru genunchi (+74 mm), cap (+15 mm), umeri (+34 mm) și coate (+13 mm). Mai mult, cele două locuri excelent profilate ale banchetei primesc suport pentru pahare, buzunar din plasă pentru depozitarea telefonului  și încălzire electrică cu trei trepte de intensitate, fapt care transformă noul model într-un veritabil gran turismo. Știu, sunt multe laude și încă n-am epuizat lista: linia geamurilor este orizontală, montantul B lipsește, iar geamurile din spate coboară, de aceea senzația de spațiu este și mai accentuată, în special în combinație cu plafonul vitrat amovibil.

Mercedes-Clasa-E-Coupe-14

Un singur amendament am: lipsa din ofertă a cotierei centrale, combinată cu absența mânerelor de viraj, face serpentinele mai greu de digerat de pe banchetă. Fapt interesant: noul E Coupe este atât de spațios în spate, încât îl întrece chiar și pe fratele mai mare, S Coupe! Nu vă obosiți să căutați rivali care să-i egaleze spațiul pe banchetă – nu veți găsi. În față – același tratament: cu 18 mm mai mult loc pentru cap, cu 50 mm pentru umeri și cu 38 mm pentru coate. Gata cu cifrele – cred că am fost suficient de clar: în mașina asta, indiferent ce loc îți alegi, te vei bucura de călătorie!

Mercedes E-Class Coupe

Dincolo de spațiu, clienții se vor bucura de aceeași atmosferă exclusivistă prezentă și  în sedanul Clasei E, ce include două ecrane de 12,3 inch, mult lemn, piele și aluminiu. O notă de sportivitate este dată de ineditele guri de ventilație în formă de turbină, dar atmosfera luxoasă este întreținută de noua nuanță deschisă a inserțiilor de lemn, acoperite cu praf de aluminiu și apoi lăcuite, cu aspect sidefat și foarte lucios. Este, în opinia mea, cea mai frumoasă nuanță din ofertă.

Mercedes E-Class CoupeDar ceea ce m-a bucurat peste măsură a fost posibilitatea de a comanda consola centrală în lemn de ulm maro deschis, poros (187 euro), în locul plasticului negru piano, pe care nu-l consider a se ridica la înălțimea calității materialelor din interior. Am aflat că în viitor și sedanul va beneficia de aceeași opțiune.

Având drept țintă obținerea unui spațiu interior generos, putem doar bănui că designerii caroseriei au avut mult de furcă în a păstra proporțiile și aerodinamica în limite acceptabile. Probabil că da, dar le-a ieșit perfect. Platforma optimizată pentru tracțiune spate a permis retragerea motorului spre înapoi, iar de-aici a decurs o serie de beneficii: consola față a putut fi scurtată, iar cabina a fost împinsă spre spate, obținându-se un profil tipic de gran turismo. S-a renunțat la cele mai multe cute, a dispărut chiar și linia clar definită a umerilor, prezentă pe actuala gamă Mercedes, de aceea avem în față nu doar o mașină cu desen curat, ci și cu cel mai bun coeficient aerodinamic din segment: 0,25.

Mercedes E-Class Coupe

Au apărut însă două proeminențe longitudinale pe capota motorului, perfect vizibile de la volan. Perfect vizibil rămâne și drumul, dacă echipați mașina cu ștergătoarele de parbriz Magic Vision Control, care stropesc parbrizul prin niște duze aflate pe toată lungimea lamei, exact înainte ca lama să treacă peste parbriz, eliminând secundele ”oarbe” în care lichidul inundă parbrizul la un sistem clasic. În trafic, eficiența sistemului se simte, iar Mercedes susține că poate economisi până la 50% din cantitatea de lichid pentru parbriz. Avantajele care decurg de aicidepășesc costul de 357 euro, dar rămâne de văzut care va fi prețul unei lamele de ștergător atât de complexe.

La startul producției, nemții aduc o gamă cuprinzătoare de motoare, care va fi completată ulterior cu versiuni mai puternice. Sunt disponibile două propulsoare turbo pe benzină, unul cu patru cilindri, de 2.0 litri, care produce 184 CP (E 200) sau 245 CP (E 300) și unul cu șase cilindri, de 3.5 litri și 333 CP (E 400), respectiv un propulsor diesel de 2.0 litri și 194 CP (E 220 d). Toate sunt combinate standard cu transmisia automată cu 9 trepte, 9G-Tronic.

Mercedes E-Class Coupe

Am ales pentru prima zi de teste propulsorul diesel, combinat cu tracțiunea integrală 4Matic și suspensia clasică Direct Control. Am descoperit un companion rafinat, care nu transmite în habitaclu nici zgomote și nici vibrații tipice variantelor diesel. Prin traficul aglomerat de pe coasta mediteraneeană a orașului, sistemul Start-Stop intră des în scenă, dar nu scutură la porniri. Și transmisia automată schimbă aproape imperceptibil, făcând din rulajul urban o experiență relaxantă.

La ieșirea pe autostradă am activat sistemele de asistență la rulare și am primit un scenariu demn de filmul ”Înapoi în viitor”. Singurele condiții sunt să ții mâinile pe volan și să semnalizezi schimbarea direcției, pentru că sistemul se asigură, schimbă singur benzile, accelerează până la viteza maxim legală, se repliază pe bandă, frânează autonom și păstrează distanța față de mașina din față. Am mers astfel 100 km: totul se desfășoară fără cusur, lin, fără bâlbe și, mai presus de toate, în deplină siguranță.

Am revenit apoi pe coastă, pentru porțiunile virajate tipice Spaniei. Le-am abordat în compania setării Sport+ și, desigur, a tracțiunii integrale. Dacă modurile Eco și Confort se armonizează perfect cu rutele urbane și șoselele întinse, pe serpentine nu aduc plăcere: schimburile sunt lente, iar direcția este prea ușoară pentru a oferi un feedback bun. Din fericire, există modurile Sport și Sport+, care cresc pulsul. Mașina se metamorfozează, devenind agilă și controlabilă, sistemul de direcție este mai puțin asistat, cutia schimbă mai sus, în vecinătatea a 3.500 rpm, iar răspunsul la pedală este mult mai prompt. Sigur că motorul diesel de bază nu pune la muncă serios excelenta tracțiune integrală, dar ocazional am reușit să ”scârțâim” pneurile spate în acele de păr. Nu intră în discuție glisadele: coupe-ul are un comportament neutru , fiind bine asistat de sistemele de siguranță activă, care nu taie în vreun fel elanul șoferului. Altfel spus – râdem, trăim intens, dar nu părăsim trasa ideală!

Ajuns la Villa Calonge, arunc o ultimă privire la consumul mediu de 6,2 l/100 km și la superba culoare ”designo rosu Hyacinth” (1.463 euro) și aștept cu nerăbdare a doua zi, pentru care am rezervat modelul de top E 400 Coupe.

Aflați mai multe despre călătoria la bordul modelelor Mercedes E-Class Coupe, dar și verdictul nostru, pe site-ul AutoExpert, acolo unde veți găsi și mai multe fotografii!

Comentati?

Your email address will not be published.