Revista Auto motor und sport a pus față-n față două noi SUV-uri de lux, rapide și puternice, cu tehnologie Plug-In Hybrid: Mercedes GLE 500 e 4Matic și Volvo XC90 T8 AWD.
Esențele tari se țin în sticluțe mici. Vă mai aduceți aminte de bitter-ul suedez? Tot un fel de bitter suedez este și cea mai scumpă versiune Volvo XC90. T8 AWD este propulsat de un motor de numai 2 litri, cu 4 cilindri, care dezvoltă o putere impresionantă de 320 CP și un cuplu de 400 Nm, pe care le trimite către roțile din față, în timp ce un motor electric de 65 kW operează roțile din spate.
Sistemul “hibrid” de tracțiune integrală este deosebit de inteligent, pentru că elimină arborele cardanic și creează spațiu pentru bateria de 9,2 kWh în tunelul central. Dar cele două motoare nu lucrează armonios, așa cum ne-am fi așteptat din partea unui SUV de lux. În modul electric, Volvo XC90 T8 este un SUV cu tracțiune spate, dar numai pentru 21 km, până când energia bateriei este consumată. Cifrele oficiale indică o autonomie electrică de 43 km.
Mercedes GLE 500 e 4Matic este un SUV tradițional cu puterea distribuită către toate cele patru roți prin intermediul unei combinații dintre un motor V6 de 3,0 litri convențional, cu 333 CP și 480 Nm, și un motor electric de 85 kW, amplasat între unitatea convențională și cutia de viteze, în carcasa cutiei automate cu șapte trepte.
Plătești peste 80.000 de euro pentru un Volvo și primești motorul de 4 cilindri, care nu produce nicio emoție și uneori sună ca un motor de Prius. Unitatea V6 biturbo de la Mercedes sună mult mai plăcut chiar și la viteze mari și are o putere mai convingătoare.
Dar Mercedes-ul cu 120 kg mai greu și motorul electric mai puternic reduc autonomia electrică reală la numai 17 km.
Dacă te afli în căutarea performanței dinamice, Mercedes este superior la toate capitolele. Mai ales de la 160 km/h în sus, Mercedes este mai relaxat, în timp ce motorul cu 4 cilindri de la Volvo trebuie să tragă din greu, din cauza faptului că motorul electric este decuplat la 170 km/h.
Pe de altă parte, Volvo este mai economic. În modul Eco, Volvo are nevoie de 5,1 l/100 km și 14,4 kWh, în timp ce Mercedes folosește 6,4 l/100 km și 14,3 kWh. Dar Volvo are un rezervor de numai 50 de litri, iar autonomia totală este mai redusă decât la Mercedes, care beneficiază de prezența unui rezervor de 80 de litri.
Grație poziționării bateriei în tunelul central, Volvo XC90 oferă șapte locuri și un portbagaj enorm de 640 de litri, în timp ce Mercedes are un portbagaj mai mic de numai 480 de litri (690 de litri în GLE 500 convențional), din cauza amplasării bateriei de 8,7 kWh în portbagaj.
În ciuda suspensiei pneumatice prezentă la mașina Volvo de test (2.270 de euro), jantele de 20 de inch afectează confortul, mai ales la trecerea peste denivelări scurte. Echipat cu Airmatic, Mercedes are o suspensie mai rigidă, dar este mai armonios și se potrivește perfect cu motorul V6 sportiv. Iar direcția, cu un răspuns mai bun, fac Mercedes GLE 500 e foarte plăcut la condus.
În mod surprinzător, Mercedes este un pic mai ieftin, cu un preț de pornire de 74.197 euro și ne așteptăm să iasă învingător din această comparație. Dar Volvo are frâne mai bune și dotări standard superioare. Echipat cu pachetul R-Design (3.700 de euro), Volvo oferă un sistem de climatizare în patru zone, faruri LED și acoperiș panoramic, pentru care, la Mercedes, trebuie să plătești.
Dacă înțelegi limba germană, puteți citi aici articolul original.