Producătorii auto germani criticați pentru nivel ridicat de emisii

,
1.42K 0

Doar pentru că ești o mare companie auto, nu înseamnă că nu poți fi certată ca o școlăriță, deși de această dată, nu e profesorul cel care o bate la cap, ci agenția națională de mediu.

Mercedes-Benz, alături de alți importanți producători auto germani – Audi, BMW și Volkswagen – sunt acuzați că produc prea multe vehicule puternice care generează cantități mari de emisii CO2 și alte gaze de seră.

Agenția națională de mediu din Germania susține că sectorul transporturilor trebuie să depună eforturi mai mari pentru a combate schimbările climaterice, o acțiune nereflectată de către numărul tot mai mare de mașini grele și puternice. Agenția arată cu degetul către numărul tot mai mare de camioane de pe șosele, dar și la lipsa reglementării transportului de marfă.

Transporturile, responsabile cu aproape o cincime din cantitatea totală de gaze de seră din Germania, reprezintă singurul sector care nu a reușit să reducă emisiile în comparație cu nivelul la care se afla acesta în 1990, spune agenția UBA.

“Pentru că tot mai multă marfă este transportată prin mijloace rutiere, iar tendința este de a recurge la utilizarea mașinilor mai puternice cu mai mulți cai putere, motoarele mai economice nu au fost decisive pentru protecția mediului”, spune președintele UBA, Maria Krautzberger.

Numărul mărfurilor transportate pe șosele a crescut cu aproape o treime între 2000 și 2013, iar agenția face apel la folosirea la o scară mai mare a mijloacelor de transport feroviare și maritime, ca un mod de a reduce gazele de seră.

Realizînd că nimic nu se va schimba dacă nu se va recurge la măsuri drastice, agenția se gândește la taxe mai mari pentru camioane care depășesc 3,5 tone și limite mai stricte pentru emisiile CO2 pentru camioane de toate tipurille. Fiind una dintre principalele brand-uri de camioane din Europa, Mercedes-Benz va avea, cu siguranță, de suferit, indiferent de măsurile care se vor lua.

Economia germană este, la ora actuală, cea mai dezvoltată din Europa și, pentru a se menține la același nivel, este clar că lucrurile trebuie să evolueze. În orice caz, conform unui program climateric aprobat anul trecut, sectorul transporturilor trebuie să reducă emisiile CO2 cu 10 milioane de tone până în 2020 și nu este de glumă. Care vor fi soluțiile concrete, vom vedea.

Comentati?

Your email address will not be published.