Auto Motor und Sport pune față în față noul Mercedes C 350e Plug-In Hybrid cu VW Passat GTE.
Mercedes C 350e este unul dintre cele zece modele Mercedes Plug-In Hybrid care au fost deja lansate sau care vor fi lansate în următorii trei ani. Mercedes-Benz este unul dintre promotorii noii tehnologii Plug-In Hybrid. Daimler se gândește că noua tehnologie va putea ajuta compania Mercedes-Benz să se încadreze în normele de emisii de CO2 impuse de UE pentru 2020.
Pe de altă parte, modelele cu noua tehnologie Plug-In Hybrid nu sunt în pericol de a fi interzise în marile orașe ale lumii din cauza emisiilor. Teoretic, VW Passat GTE și Mercedes C 350e pot rula în modul electric pe o distanță de 50, respectiv 31 km.
Dar consumul oficial este doar un vis. Mercedes anunță 2,1 l/100 km pentru C 350e, în timp ce VW declară 1,6 l/100 km pentru Passat GTE.
Mercedes C 350e combină un motor turbo de 2,0 litri cu 211 CP cu unul electric cu 82 CP și dezvoltă o putere totală de 279 CP și 600 Nm. La Passat GTE, motorul turbo de 1,4 litri cu 156 CP lucrează în tandem cu motorul electric de 116 CP pentru o putere totală de 218 CP și un cuplu de 400 Nm.
Ambele mașini au un tren de rulare asemănător. Motorul electric este amplasat între cel termic și cutia de viteze, iar bateria Litiu-Ion este poziționată deasupra punții din spate, afectînd aproximativ 30% din volumul portbagajului. Bateria poate fi încărcată de la un wallbox sau de la o priză de 220V. Bateria de 9,9 kWh de la Passat are nevoie de un interval între 2h 30 minute și 4h 15 minute pentru a se încărca, în timp ce bateria mai mică a Mercedes-ului C 350e, de 6,4 kWh, are nevoie de un interval între 2 și 3 ore pentru a fi încărcată.
Ambele mașini se bazează pe informații primite de la sistemul de navigație pentru a optimiza rularea. Dacă o rută programată se va sfârși în oraș, computerul reține suficiente rezerve de energie de la baterie pentru a funcționa electric cât de mult posibil în mediul urban. Există și moduri în care șoferul poate alege să ruleze doar electric, să încarce bateria sau să păstreze energia acesteia.
Ca și la S 500e, Mercedes are un sistem inteligent de recuperare a energiei, care lucrează în conjuncție cu sistemele Collision Warning și Emergency Braking. Dacă mașina din față frânează, Mercedes-ul folosește recuperarea de energie cu eficiență maximă. Dacă mașina din față rulează la viteză constantă, C 350e decuplează motorul, iar mașina intră în modul Sailing, de asemenea, cu eficiență maximă.
Niciuna dintre mașini nu este ieftină. Mercedes C 350e costă cu 6.000 de euro mai mult decât C 250, în timp ce Passat GTE este cu 9.500 euro mai scump ca versiunea 1.4 TSI DSG.
Auto motor und sport a verificat consumul de combustibil și autonomia electrică. Mercedes promite o autonomie electrică de 31 km, dar în viața reală, distanța maximă parcursă în modul electric a fost de 23 km. Conform testului de consum desfășurat de cei de la auto motor und sport, C 350e are nevoie de 3,6 l/100 km și 10,6 kWh pentru fiecare 100 km, ceea ce corespunde cu emisii de 144 g/km CO2. Această valoare este foarte departe de valoarea de emisii CO2 de 112 g/km CO2 obținută de Passat GTE (1,4 l/100 km și 14,2 kWh pentru fiecare 100 km).
Pe de altă parte, emisii de 112 g/km CO2 corespund unui consum de combustibil de 4,3 l/100 km la un motor diesel, ceea ce este un rezultat impresionant. Passat GTE are o autonomie electrică și mai mare, ajungînd la 47 km, foarte aproape de valoarea oficială de 50 km.
Putem explica autonomia electrică mai mare a Passat-ului prin faptul că are o baterie mai mare. Passat-ul are și un motor electric mai performant, în timp ce Mercedes vine cu un motor pe benzină mai puternic. Astfel, există o explicație și pentru consumul de combustibil mai redus trecut în contul Passat-ului.
Cu bateria goală și fără autonomie electrică, Passat GTE are nevoie de 5,2 l/100km, în timp ce Mercedes C 350e consumă 6,2 l/100 km, dar are un caracter mai temperamental.
Cu suspensia Airmatic oferită standard la C 350e, Mercedes oferă un confort superior și un comportament mai omogen, în ciuda faptului că mașina de test Passat GTE avea suspensie adaptivă, disponibilă opțional. Bateria de 125 kg de la Passat afectează manevrabilitatea, iar direcția nu este atât de precisă și de incisivă ca la alte modele VW.
Cititorii noștri care înțeleg limba germană, pot citi testul integral pe site-ul auto-motor-und-sport.