Vă garantez 100% că aţi auzit de el. Om de televiziune, muşcat (puternic) de automobil, bucătar pasionat, fan Mercedes-Benz – acesta este Cătălin, filă de poveste.
Cătălin Ștefănescu este un personaj. Dar nu dintr-ăla fabricat, ci unul construit temeinic, cărămida cu cărămidă, în timp; iar cărămizile, fiecare în parte, musteau de cultură. Așa s-a format un om care, de 16 ani, este prezent fără întrerupere în grila postului public de televiziune cu una dintre cele mai de succes emisiuni. Cătălin este un om obișnuit să garanteze pentru ceea ce face, un om al pasiunilor, după cum urma să descopăr încă de la primul „salut”. De ceva timp este imagine a mărcii Mercedes-Benz în România,o asociere absolut firească, mai ales după ce ajungi să schimbi câteva idei cu omul enervant de modest și complicat de simplu. Într-un decor special, asigurat de Casa Vlăsia, un loc ce i-a atras instant atenția și interlocutorului meu, am avut ocazia să stăm de vorbă în tihnă, despre automobile, Garantat 100% și nu numai. A urmat o discuție mult mai profundă decât am putut să reproduc aici, un dialog din care, personal, am avut mult de învățat.
Garantat 100%?
Da! De 16 ani.
E greu să faci televiziune de calitate? E greu să nu pici în latura comercială, care, în ultimul timp, trece ușor și ca fiind de foarte proastă calitate?
Nu e ușor, dar nu e nici greu. Depinde ce vrei să oferi. Trebuie să știți că există public numeros pentru emisiuni de calitate, chiar și culturale. Eu cred în utilitatea posturilor publice de televiziune. De asta există ele, pentru a oferi altceva, lucruri de calitate, în contul abonamentelor plătite la nivel național.
Dacă nu exista TVR care să ofere spațiul de emisie, mai putea exista „Garantat 100%” în România?
Îmi pare rău, dar nu cred!
Dincolo de televiziune, ești un om al pasiunilor. Automobilul, una dintre ele. Așa pătrundem în universul Mercedes-Benz.
Bine spus, asta cu universul. Da, automobilele sunt o pasiune, pe lângă alte câteva personale. Mercedes-Benz este mult, mult mai mult decât o simplă marcă, este o poveste ce se urzește de 100 de ani și care, mai mult ca sigur, se va scrie frumos, frumos și de acum înainte.
Cum a început prietenia cu Mercedes-Benz GLK?
Există un loc în țară unde-mi place să evadez. E un peisaj superb! E un loc cu adevărat năucitor. Ei, dacă mergi iarna…când există combinația aia sinistră de noroi și zăpadă, pot spune, realmente, că pentru mine, GLK-ul este o minune. E o altă mașină decât o vedem noi aici, asta lucrând alături de mașini care asta fac, brăzdează locurile alea greu accesibile. N-am rămas niciodată împotmoliți, n-am avut niciun fel de probleme. Ceea ce este profund surprinzător pentru un vehicul de așa dimensiuni. Mai sunt și altele, dar uite unul dintre motivele pentru care am făcut din prima o echipă perfectă cu GLK.
Clasicii Mercedes-Benz? Te inspiră? Ai preferați?
Gullwing. Clar, de departe Gullwing (Mercedes-Benz 300SL). Am avut bafta să văd un Gullwing acum vreo trei ani, cred. Au adus cei de la Mercedes-Benz România un exemplar ce părea nou. L-am văzut, m-am prăbușit. Tot un clasic, deși există și în versiuni moderne, este G Class – o bijuterie.
Cu ce mai asociezi marca pe care ai plăcerea s-o reprezinți, dincolo de automobile?
Ai fost la fabrica Mercedes-Benz de la Sebeș, unde se fac trasnsmisii? E o altă experiență. Să vezi detalii: ce haine poartă muncitorii, ce încălțăminte au toți cei din fabrică, cum lucrează cot la cot oameni din diverse pături sociale și de diferite etnii. Ce condiții le-au fost create acolo, cabinetul medical care este impresionant, tot. Atenția pe care Mercedes-Benz a oferit-o unor angajați, până la urmă, toate astea mă fascinează și mă determină să fiu mândru că fac parte din familia extinsă a mărcii. Le-au făcut chiar și o școală de mecanici auto. E un alt fel de a vedea lucrurile, chiar un alt fel. Pe mine m-a uluit vizita aceea! E clar că Mercedes-Benz nu a gândit nicio secundă că merge într-o țară de mâna a paișpea’ și că-i va exploata pe muncitori și atât.
Cum ajungi la invitați, nu la cei notorii, desigur, la cei pe care, parcă, îi inventezi de nicăieri? Cum se construiesc poveștile garantate 100%?
Vezi tu, dacă acum m-ai suna și mi-ai spune că ai un subiect, chiar dacă nu te-aș cunoaște… aș putea să nu te bag în seamă sau să dau credit. Fix așa se nasc subiecte, din vorbă în vorbă, de la un telefon. Așa se descoperă oameni! La muzica, la band-urile de la final, unele au fost invitate de noi, direct, altele au fost recomandate chiar de alte trupe invitate în edițiile trecute. E absolut normal și atât de simplu!
Te mai poate impresiona vreun om, un invitat, să zicem?
Categoric da! Uite, am făcut de curând o filmare cu un astronaut din Statele Unite, o legendă în meseria sa. M-a făcut praf! Domnul a fost navigator pe bombardierele americane, dar înainte de asta a făcut facultatea de matematică, apoi inginerie electronică și s-a înrolat în marină. După experiența aviatică a fost selecționat la NASA, unde a avut șansa și norocul să participe la patru misiuni spațiale (dintre care două clasificate). Pare destul de mult, nu, pentru o viață de om? Ei, ține-te bine! După ce a încheiat-o cu zborurile cosmice a făcut medicina, a dat două rezidențiate și un doctorat, iar acum este profesor la o facultate de medicină. In-cre-di-bil! [accentuează] Niște oameni ireali; iar toată povestea mea este rodul unui telefon dat, de cineva, la momentul potrivit.
Din actuala gamă Mercedes-Benz, pe lângă GLK, ce-ți mai stârnește interesul automobilistic?
Îmi place foarte tare CLA, și mi se pare că e o izbuteală. Îmi place mult și noua Clasa A. M-am dat cu el și mi-a plăcut foarte, foarte tare! De asemena, am mers cu noul GLA și pot spune că e o mașină minunată.
Mă așteptam la ceva mai sportiv, ceva mai pentru un spirit îndrăzneț…
Nu sunt în categoria aia. Sunt într-o categorie ușor mai așezată, a mașinilor care fac performanță, dar nu „sar de tavan”. Uite, cu GLA s-a întâmplat un fenomen. Românii la ora actuală nu mai întorc capul după mașini, asta e clar. Sunt obisnuiți cu tot ce vrei tu. Ei, după GLA se uitau mulți… mulți. E o mașină faină! Aaa… uite, gata, că tot m-ai întrebat. Nu m-am dat, dar tare m-aș da cu un CL 63 AMG. Aia e mașina cu care aș vrea mult de tot să merg.
Are un urmaș – noul Mercedes-Benz S Coupe.
Știu! O să merg cu el, o să-l iau câteva zile. Abia aștept!
Pasionat de gătit, nu?
Și de gătit, așa ar fi mai corect spus.
Bun! Ce e Mercedes-Benz? Fă o paralelă, o mâncare, o bucătărie a lumii. Primele lucruri care-ți vin în cap. Vreau o descriere atipică, un miros, o imagine.
Ha! Bună asta… păi, cel mai corect ar fi să spun că Mercedes-Benz este o masă mare, cu proces, montată bine, bine! O masă impecabilă, pe care stau așezate bucate sofisticate cot la cot cu unele clasice. Nu e o singură bucătărie, este o selecție a celor mai bune gusturi și preparate de pe mapamond. Orice ai gusta este bun, până la urmă; totuși, dacă ai preferințe stricte, sigur vei găsi exact ceea ce cauți, repet, într-un decor perfect, într-o ambianță selectă și rafinată. Exact așa este marea „bucătărie” de la Stuttgart.
Plastic, chiar dificil pentru un pofticios notoriu, ca mine. Să ne uităm puțin la piața auto din România și să-mi spui, te rog, ce-ți place.
Îmi place că utilizatorul/cumpărătorul român este din ce în ce mai educat. Cu excepții, desigur, le vedem și noi la tot pasul. Foarte important mi se pare că există proces, că lumea se educă din ce în ce mai mult în tot ceea ce face. Chiar și atunci când își cumpară un automobil. Inclusiv atunci când face pasul către o marcă premium. Lumea e mult mai informată, mai bine pregătită, capabilă să ia decizii cu fundament solid. Se mai interesează și de altceva în afară de putere, accelerație sau viteza maximă.
Îmi place mult viziunea ta, aș putea să stau să ascult și să bag la cap mult și bine. Ești un model și mi-ar plăcea să mai dialogăm, inclusiv pe subiectul Mercedes-Benz.
Așa e când discuți deschis, când pleci de la un punct solid. Când vorbesc despre valoare la marca asta eu cred profund în vorbele mele și mi se pare că la pachet cu o mașină Mercedes-Benz primești mult mai mult. O să mai vorbim, o să mai avem ocazia. Subiecte vor mai fi, doar ți-am spus că ele apar de unde nu te aștepți. Și ți-am zis și cum e cu telefonul… eu aștept să sune.
Sedința foto a fost realizată la Complexul Casa Vlăsia.
Foto: Adrian Cobzașu