Încet, dar sigur. Asta este tot ce am auzit până acum despre omul care și-a trăit viața la viteză maximă. Recuperarea lentă a lui Michael Schumacher este discutată, analizată, examinată, întoarsă pe toate părțile, apoi discutată din nou. Un expert în anestezie și urgențe clinice susține că nu este nimic altceva decât perioada în care campionul își ia adio.
Au trecut deja un an, o lună și 18 zile de la accidentul teribil suferit de Michael Schumacher la schi, în stațiunea Meribel din Alpii Francezi.
Cheltuielile pentru tratament, echipament și supraveghere au ajuns deja la 11 milioane de euro și cu sponsorii întorcîndu-I spatele (Mercedes-Benz a decis să rămână alături de el indifferent ce se întâmplă!), cu siguranță nu este o perioadă ușoară nici pentru familia lui, chiar dacă Schumacher a fost odată cel mai bogat om din sport. Nici chiar în aceste condiții, familia septuplului campion mondial nu are nicio garanție că acesta va mai fi vreodată un om normal.
“Progresul este dureros de lent și nu se întrevede niciun miracol la orizont”, susțin surse din interior citate de site-ul Express.
Un fost membru al echipei medicale a fostului campion mondial, Dr. Gary Harstein, dă de pământ cu toate veștile apparent bune în privința fostului pilot de la Mercedes.
Procesul său de recuperare a reprezentat mereu o gaură neagră pentru media. Nu au existat vești despre cum învață din nou să meargă, nu au existat vești despre cum învață din nou să vorbească. Nicio veste înseamnă o veste bună, în mod normal, dar – spune doctoral, nu și atunci când trec 14 luni fără nicio veste!
Schumacher poate comunica uneori cu ajutorul ochilor. Dar are doar momente în care este conștient. Plânge când aude vocile persoanelor din familie. Dar este încă hrănit și ventilat artificial. Pentru orice pas înainte, există întotdeauna un pas înapoi.
Expertul pune la îndoială informațiile referitoare la perioadele în care Schumacher ar fi conștient și este direct atunci când vine vorba despre șansele de supraviețuire: “Pentru un pacient comatos care nu înregistrează nicio îmbunătățire neurologică, șansele de supraviețuire sunt estimate de la luni la câțiva ani.”
O echipă medicală alcătuită din 15 specialiști îl supraveghează pe Michael Schumacher 24 de ore din 24, în clinica improvizată în vila sa din Gland, Elveția, aflată pe malul lacului Geneva. Schumacher este supus zilnic unor sesiuni de fizioterapie pentru a reduce atrofierea mușchilor și este evaluat săptămânal. Fostul pilot cântărește acum doar 45 de kilograme.
Omenirea – spune doctorul american Gary Hartstein – asistă în acest moment la clipele în care cea mai mare vedetă a motorsportului își ia adio.