Un Mercedes-Benz de 40 de ani a parcurs milioane de kilometri și nu și-a lăsat niciodată șoferul în drum. Mohamed EL Bacha este șoferul de taxi cu o poveste fabuloasă: conduce un Mercedes-Benz 240 D imbatabil și suferă chiar și atunci când clienții îi trântesc portierele.
Zi de zi, Mohamed El Bacha urcă la volanul mașinii sale, Mercedes-Benz 240 D. De aproape 30 de ani este șofer de taxi. Deși și-a luat permisul la 18 ani, a avut nevoie de timp ca să devină șofer profesionist. Povestea lui a început în 1988. Iar de atunci, a condus numai Mercedes-ul de culoarea cerului.
Mohamed speră că, într-o bună zi, unul dintre fiii săi îi va prelua rolul. Și bineînțeles, mașina. Dar până acum, niciun alt șofer nu a pus mâna pe volanul Mercedes-ului său. “Nici nu aș putea să dorm noaptea dacă i-aș împrumuta mașina altcuiva.” Rutina zilnică îl poartă pe drumuri bătute de căruțe trase de cai sau de biciclete stricate și reparate iar și iar.
Înainte de a deveni șofer de taxi, munca lui era ușoară și… delicioasă. Lucra într-un magazin de dulciuri, vindea produse de patiserie.
“Munca acolo nu-mi aducea niciun fel de satisfacție – spune el – nu așa îmi doream să-mi petrec viața.” Așa că a lăsat dulciurile în urmă și a devenit taximetrist.
A achiziționat mașina pe care o conduce acum în 1991. Dar era într-o stare avansată de deteriorare, stătuse abandonată în parcare luni de zile. Proprietarul anterior nu dădea doi bani pe ea. Așa că Mohamed a fost nevoit să o recondiționeze. Departe sunt acum zilele în care portierele și capacul portbagajului erau mâncate de rugină.
“De atunci, i-am acordat multă atenție și multă dragoste. Asta este povestea”, spune Mohamed și totul pare atât de simplu.
Mohamed El Bacha susține cu mândrie că mașina lui nu s-a stricat niciodată și că, de când a luat-o, funcționează perfect. Și are un motiv întemeiat să o facă:
“Aceste Mercedes-uri seria W 115 nu rămân în mijlocul drumului așa, din senin. Dacă apare vreo problemă, ele oferă șoferului o grămadă de indicii.”
Și într-adevăr, el a interpretat corect toate semnele, înainte ca mașina să cedeze. Drumuri cu nisip, cu pietre, în pantă, Mercedes-ul lui poate ajunge oriunde.
Cu un număr zilnic de pasageri între 80 și 100, parcurgînd zi de zi în jur de 500 de kilometri, portierele și capacul portbagajului sunt trântite constant. “Pur și simplu, nu-i acordă respectul cuvenit”, povestește descumpănit. Și câți kilometri a parcurs până acum? Habar n-are. Kilometrajul s-a oprit acum câțiva ani. “Câteva milioane”, estimează Mohamed.
Când vine vorba de taximetrie, șoferul nostrum marocan este categoric: Mercedes este singura mașină care rezistă: “Dacă Mercedes dispare, și taximetriștii dispar”.