Spania F1: Revenirea lui Rosberg?

,
1.33K 0

Nico Rosberg întrerupe șirul de 4 victorii ale lui Lewis Hamilton și dă semne că poate reveni în lupta pentru titlu. Vettel se clasează în urma celor doi piloți Mercedes în ciuda faptului că s-a aflat pe locul 2 jumătate de cursă.

Victoria nu putea veni într-un moment mai bun pentru Nico Rosberg. Agasat de presiunea locului 2 în echipă și de o serie de curse presărate cu greșeli, germanul profită de un weekend mai puțin reușit din partea lui Hamilton și obține primul succes din actualul sezon. Pe hârtie, lucrurile sunt destul de simple: plecare din pole, o cursă controlată confortabil și un rezultat ce reaprinde speranțele vicecampionului mondial. Dar este acest moment cu adevărat o revenire a lui Rosberg?

Principalul său rival, Lewis Hamilton, a avut parte de un start slab. La capătul liniei drepte, britanicul se vede depășit de Vettel, iar misiunea sa devine mai dificilă cu fiecare tur. Ritmul său nu îi permite să treacă de Ferrari-ul germanului și echipa tactică de la Mercedes decide că este nevoie de o schimbare în strategie.  Decizia vine și în urma unei încercări de a schimba mai rapid pneurile în încercarea de a-l readuce pe locul doi. O eroare a echipei de mecanici îl costă insă pe Hamilton 3 secunde și acesta se vede blocat în spatele aceluiași Vettel. Singura soluție rămânea schimbarea strategiei într-una cu 3 opriri la boxe.

Ferrari nu renunță la tactica ce impune 2 opriri și după al treilea pit-stop al lui Hamilton, se văd deposedați de locul 2. Campionul mondial en-titre înșiruie o serie de tururi rapide, dar acestea se dovedesc insuficiente pentru a-l mai prinde pe Rosberg. Germanul trece primul linia de sosire și așteaptă remarcile pozitive aruncate de echipă  prin intermediul comunicației boxă-monopost. Bucuria sa moderată de la festivitatea de premiere reflectă într-o oarecare măsură weekendul tocmai încheiat. Rosberg a obținut primul pole şi prima victorie de abia  în a cincea cursă, toate celelalte fiind trecute în dreptul lui Hamilton. Ritmul germanului nu pare să fi suferit o imbunatatie majoră, doar o serie mai puțin reușită a rivalului sau i-a permis o evoluție detașată. Asta, sau Nico va continua să confirme în următoarele curse că nu se mulțumește cu rolul unui loc 2 la Mercedes.

header

 

Departe de lupta pentru podium termină Valtteri Bottas. Într-un duel finlandez, pilotul Williams rezistă eroic atacurilor venite din partea lui Raikkonen în ultimele tururi. După Kimi, Felipe Massa încheie seria celor 6 monoposturi ce au încheiat cursa în același tur cu învingătorul, creionând astfel duelul pentru a€œbest of the rest” Ferrari-Williams.  Daniel Ricciardo reușește să se claseze pe 7 în ciuda unor probleme tehnice, în vreme ce Romain Grosjean termină pe 8. Francezul a avut parte de o cursă în care s-a văzut nevoit să protejeze cutia sa de viteze care a suferit o defecțiune în primele tururi. Probabil afectat și de o problemă la sistemul de frânare, Grosjean nu a putut opri la timp la boxe și l-a accidentat pe cel responsabil cu cricul față. Nimic ce o pungă de gheață nu poate rezolva.

Carlos Sainz se face remarcat în cursa de casă și termină pe 9 după un duel roată la roată în ultimul tur cu Daniil Kvyat. Spaniolul a abordat agresiv lupta de la capătul liniei drepte, dar oficialli nu au impus nici o penalizare pentru acesta. Max Verstappen nu s-a bucurat de o cursă atât de reușită și s-a văzut aruncat până pe 11, în față lui Felipe Nasr. Olandezul termină astfel  un weekend dezamăgitor după ce s-a clasat pe 6 în calificări.

La capitolul contra-performerilor îi trecem și pe cei de la Force India. Varianta îmbunătățită a noului monopost se lasă așteptată pentru Perez și Hulkenberg, în vreme ce ăceștia termină în Spania pe 13 și 15. Deși anunța plin de încredere că poziția în puncte este tangibilă, Alonso a terminat prematur cursa de casă din cauza unor probleme majore ale sistemului de frânare. Semnele de îngrijorare vin însă de la Button, britanicul afirmând că a avut parte de cele mai înfiorătoare 30 de tururi din viață. Monopostul său era dezechilibrat complet și orice suflare a vântului destabiliza masiv McLarenul. Avem parte așadar de două reacții diferite ale celor doi piloți. Alonso se vede aproape de a înscrie primele puncte în acest sezon, în vreme ce Button susține că nu crede că vor puncta în acest an.

Clasamentul este încheiat după cum ne-am obișnuit cu cele două monoposturi Manor. Stevens își trece încă o victorie în lupta solitară din coada clasamentului învingându-l pe colegul său Roberto Mehri.

Clasament cursă

PosDriverCarGap
1Nico RosbergMercedes1h41m12.555s
2Lewis HamiltonMercedes17.551s
3Sebastian VettelFerrari45.342s
4Valtteri BottasWilliams/Mercedes59.217s
5Kimi RaikkonenFerrari1m00.002s
6Felipe MassaWilliams/Mercedes1m21.314s
7Daniel RicciardoRed Bull/Renault1 Lap
8Romain GrosjeanLotus/Mercedes1 Lap
9Carlos SainzToro Rosso/Renault1 Lap
10Daniil KvyatRed Bull/Renault1 Lap
11Max VerstappenToro Rosso/Renault1 Lap
12Felipe NasrSauber/Ferrari1 Lap
13Sergio PerezForce India/Mercedes1 Lap
14Marcus EricssonSauber/Ferrari1 Lap
15Nico HulkenbergForce India/Mercedes1 Lap
16Jenson ButtonMcLaren/Honda1 Lap
17Will StevensMarussia/Ferrari3 Laps
18Roberto MerhiMarussia/Ferrari4 Laps
-Pastor MaldonadoLotus/MercedesRetirement
-Fernando AlonsoMcLaren/HondaBrakes

Clasament general piloţi

PosDriverPoints
1Lewis Hamilton111
2Nico Rosberg91
3Sebastian Vettel80
4Kimi Raikkonen52
5Valtteri Bottas42
6Felipe Massa39
7Daniel Ricciardo25
8Romain Grosjean16
9Felipe Nasr14
10Carlos Sainz8
11Max Verstappen6
12Nico Hulkenberg6
13Sergio Perez5
14Marcus Ericsson5
15Daniil Kvyat5
16Fernando Alonso0
17Jenson Button0
18Roberto Merhi0
19Will Stevens0
20Pastor Maldonado0

Clasament general constructori

PosConstructorPoints
1Mercedes202
2Ferrari132
3Williams/Mercedes81
4Red Bull/Renault30
5Sauber/Ferrari19
6Lotus/Mercedes16
7Toro Rosso/Renault14
8Force India/Mercedes11
9McLaren/Honda0
10Marussia/Ferrari0

Comentati?

Your email address will not be published.