smart vision EQ fortwo – Conceptul care schimbă lumea

,
4.38K 0

smart vision EQ fortwo anticipează mobilitatea urbană din viitor. Având la bază un concept inovator, smart-ul electric autonom preia pasagerii dintr-o locație aleasă de aceștia, îi întâmpină cu un salut și îi transportă la destinație. Fără ca aceștia să fie nevoiți să conducă, reducând riscul de accidente și călătorind cu emisii zero. Acest concept este primul realizat de Daimler fără volan și fără pedale.

smart vision EQ fortwo urmează principiile CASE (Conectivitate, Rulare Autonomă, Shared & Services, Propulsie Electrică). Smart aduce astfel la Salonul Auto de la Frankfurt, un concept integrat în noul sub-brand al companiei, EQ. Peste zece mașini electrice marca Mercedes vor intra în producție până în 2022. Smart a fost cel care a dat startul, în 2007, cu a sa versiune electrică. La ora actuală, smart este singurul producător auto care oferă întreaga gamă cu emisii zero.

smart vision EQ fortwoGALERIE FOTO

smart vision EQ fortwo reprezintă o nouă viziune în car sharing. Marile metropole și autoritățile locale sunt ținta acestui concept lansat de smart. La ora actuală, serviciul car2go este folosit de clienți din lumea întreagă la fiecare 1,4 secunde. Car2go numără, în prezent, 2,6 milioane de clienți, iar numărul este în continuă creștere. Studii recente estimează că acesta va ajunge, până în 2025, la 36,7 milioane de clienți.

Apelat simplu, prin intermediul unui dispozitiv mobil (smartphone), smart vision EQ fortwo demonstrează cum car sharing-ul ar putea deveni în viitor mai convenabil, mai accesibil și mai eficient. Și asta pentru că utilizatorii nu trebuie să caute următoarea mașină disponibilă. Aceasta îi va găsi pe ei în locația aleasă.

Noi opțiuni de individualizare îi ajută pe utilizatori să-și recunoască mașina. Panoul frontal, dar și suprafețe mari de proiecție în părțile laterale permit personalizarea conceptului. Luminile LED în locul farurilor îi păstrează înfățișarea tipică sau chiar pot prelua forma unui ochi, ceea ce permite o comunicare la un nivel aproape uman. Și stopurile pot lua un aspect convențional sau pot oferi informații detaliate, cum ar fi cele referitoare la avertismente și trafic.

smart vision EQ fortwo

Grila frontală joacă rolul unei suprafețe de comunicare cu ceilalți participanți la trafic, anunțându-i, de exemplu, pe pietoni, când pot traversa strada. Ușile acestui show car beneficiază de un sistem interactiv care poate fi activat la cerere. Dacă mașina este liberă, sistemul oferă informații despre evenimente locale, despre vreme, știri sau ora curentă. Panoul negru anunță și dacă mașina este ocupată de un singur pasager sau de doi.

Cei care vor să folosească funcția de utilizare 1+1 primesc sugestii în privința posibililor pasageri, pe care îi pot accepta sau îi pot refuza. Pentru a-i ajuta pe cei doi străini aflați la bord să interacționeze, display-ul de mari dimensiuni de la interior oferă informații referitoare la interesele commune, la muzică sau sporturi de care sunt interesați.

smart vision EQ fortwo este propulsat de o baterie litiu-ion reîncărcabilă, cu o capacitate de 30 kWh. Atunci când nu se află în uz, mașina se deplasează către o stație de încărcare.

smart vision EQ fortwo

Cu o lungime de 2699 mm, o lățime de 1720 și o înălțime de 1535, mașina cu două locuri optimizează spațiul interior și îl folosește la maximum pe cel exterior. În acest scop, portierele pivotează în sus, ca niște aripi, pentru a facilita accesul și pentru a evita riscul unei coliziuni cu bicicliștii sau alte vehicule. Suprafețe metalice garantează siguranța celor aflați la bord și sporește imaginea futuristă.

Pentru că nu are volan și nici pedale, concept car-ul este controlat prin intermediul dispozitivului mobil sau prin comenzi vocale. Bordul clasic este înlocuit de un ecran de 24 de inch, acompaniat de două display-uri mai mici, de câte 4 inch, folosite, de exemplu, pentru a-i saluta pe pasageri. Aceștia se pot așeza confortabil în scaunele din piele albă. Bancheta poate fi despărțită în două prin intermediul unei cotiere care oferă și spațiu de depozitare. Bagajele pot fi depozitate și sub banchetă și prinse cu benzi elastice din cauciuc.

Comentati?

Your email address will not be published.