Mercedes-ul 350 SL al lui Ceaușescu scos la licitația organizată de Bonhams

,
2.32K 0

Acest Mercedes 350 SL propus spre vânzare pe 19 martie la licitația organizată de casa Bonhams la Muzeul Mercedes de la Stuttgart i-a aparținut odată dictatorului român Nicolae Ceaușescu.

Dictatorul român Nicolae Ceaușescu a fost cel care a achiziționat acest Mercedes 350 SL decapotabil cu acoperiș rigid în 1973, la opt ani după ce a fost ales secretar general al Partidului Comunist Român.

Ceaușescu a rămas la conducerea țării până când regiumul său stalinist, brutal și opresiv a fost înlăturat de revoluția din 1989. După un proces formal, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au apărut în fața plutonului de execuție chiar în ziua de Crăciun. La acea vreme, poporul român îndurase deja un deceniu de austeritate dureroasă, pentru că Ceaușescu încerca să plătească datoria externă paralizantă a statului român, provocată de propriile împrumuturi luate fără cap în anii ’70, dintre care unele au fost folosite fără îndoială pentru a achiziționa acest Mercedes. Ceaușescu încerca să plătească datoria externă exportînd o mare parte din producția agricolă și industrială a țării, ceea ce provoca un deficit care transforma viața cotidiană a românilor într-o adevărată luptă pentru supraviețuire. Alimentele erau raționalizate, în timp ce întreruperea alimentării cu gaze și electricitate devenise un lucru obișnuit.

În 1999, Guvernul României a scos la licitație averea lui Ceaușescu și, printre obiectele care și-au găsit noi proprietari s-a aflat și acest Mercedes-Benz, care avea la acel moment un rulaj de numai 4.038 de kilometri. Mașina a fost atunci recondiționată, așa cum o dovedește factura pentru piese furnizate de către Mercedes-Benz România (piesele originale au fost păstrate). Kilometrajul a urcat, până în 2007, la aproximativ 17.500 de kilometri, dar de atunci, Mercedes-ul nu a mai fost condus deloc. Mașina a fost supusă unei verificări tehnice complete, derulate de către un specialist. 350 SL este acum în stare foarte bună pentru a fi utilizat pe drumurile publice.

Lista de dotări ale acestui vehicul unic, care merită menționate, include și un sistem de siguranță instalat de Securitate, un radio Becker Mexico şi un sistem radio Becker cu unde scurte (în torpedo). Anvelopele sunt cele originale, din 1973. Actele care însoțesc mașina includ un certificat de licitație emis de Guvernul României, actele de înregistrare românești, materiale decupate din ziare, dar și factura pentru piese menționată anterior.

În mod ironic, toate încasările obținute din vânzarea mașinii lui Ceaușescu vor fi donate fundației caritabile “Crosscause”, fondată în 2003 de către voluntari pentru sprijinirea și educarea a peste 60 de orfani cu nevoi speciale din România. Din acel moment, activitatea fundației a fost extinsă către alte țări din Europa de Est, dar și către vestul Africii. Toate veniturile obținute din această vânzare vor ajuta la dezvoltarea proiectului.

Mașina are seria de șasiu nr. 107043-10-010982 și seria de motor nr.0710894.

Prețul de vânzare estimat este între 30.000 și 50.000 de euro.

Comentati?

Your email address will not be published.