Marea Britanie F1: Hamilton se impune la capătul unei curse nebune

,
1.26K 0

Formula 1 a arătat bine astăzi, fiind în sfârșit spectacolul pe care îl așteaptă orice fan, fie că este în tribune, fie în fața televizorului. Am avut parte de dueluri, depășiri, ploaie, ieșiri în decor și momente tensionate, dar după ce toate aceste lucruri au trecut, a rămas un singur om. Lewis Hamilton.

La intrarea în incinta complexului Silverstone, după ce ai trecut deja de sediile unor constructori din F1, privirea îți cade pe un banner imens “ The home of british motorsport”, iar de aici încolo respiri, vibrezi și simți numai motorsport pur. Este felul mândru al britanicilor de a-și pune amprenta pe ceea ce înseamnă circuitul pentru întreaga istorie a Marelui Circ. Iar astăzi, Silverstone a fost scena unui Grand Prix tipic englezesc: bărbătesc, curajos și surprinzător.

Încă de la start, lucrurile au luat o turnură atipică acestui sezon. Ambele Mercedesuri pleacă slab, iar Massa și Bottas sunt acolo să profite de orice greșeală. În primul viraj , ambii piloți de la Williams trec deja de Hamilton și Rosberg, dar campionul en titre nu lasă lucrurile așa. Atacă pe interior în Village și Bottas face un pas înapoi, pierzând locul al doilea. A urmat însă o neutralizarea survenită pe baza unui acroșaj între Grosjean și Ricciardo.Francezul este aruncat în Maldonado, iar ambii piloţi Lotus încheie prematur cursa. În încercarea de a evita carambolul, Alonso virează dreapta, îl lovește pe Button şi englezul este nevoit să abandoneze.

După intrarea mașinii de siguranță la boxe, Hamilton îl atacă pe Massa dar ratează punctul de frânare și îi cedează poziția lui Bottas. Finlandezul pare a fi mai rapid decât coechipierul său dar nu îi este permis să atace decât târziu, în momentul în care anvelopele sale erau deja degradate. Strategia Williams și-a arătat carențele când Hamilton oprește la boxe. Lewis face un out-lap de excepție și se plasează confortabil în fotoliul de lider. Massa și Bottas îl urmează, în vreme ce Rosberg pierde cel mai mult după primul stint și ajunge pe 4, blocat în spatele celor de la Williams.

sne22318

Totuși, ploaia avea să își joace rolul decisiv în alcătuirea clasamentului final. Aversele de pe circuit i-au dat șansa lui Nico de a ataca poziția de lider după ce a reușit să treacă de Bottas și Massa. Germanul presează teribil și îi ia lui Hamilton 2 secunde pe tur, ritm în care putea să atace poziția fruntașă în scurt timp. Dar Hamilton mută decisiv. Intră la boxe, trece pe intermediare, Rosberg trebuie să mai rămână încă un tur și pierde orice șansă la victorie. Lewis câștiga pe circuitul de casă și își mărește avantajul la general.

Cei de la Williams se chinuie în noile condiții și se văd aruncați în afara podiumului de Vettel, acesta fiind mai inspirat în momentul schimbării anvelopelor. Mai mult Bottas a fost prins pe final de Kvyat dar a reușit totuși să încheie pe 5. Hulkenberg și Perez dovedesc că noul monopost Force India este într-adevăr performant și termină amândoi în puncte, pe 7 și 9, fiind separați în clasament de Raikkonen. Acesta avea o șansa bună la podium, dar a ratat-o în momentul în care a decis să intre la boxe pentru a schimba pe intermediare. Decizia sa a venit cu 4 tururi prea devreme și Kimi s-a văzut nevoit să se mulțumească cu locul 8. Ultimul punct pus în joc a fost luat în mod surprinzător de Alonso, acesta fiind de fapt și primul punct al spaniolului din acest sezon. Problemele continuă totuși la Mclaren, iar rezultatul este unul norocos. Judecând la rece, Alonso doar a terminat și a profitat de abandonurile numeroase.

Pentru Torro Rosso este un weekend de uitat. Verstappen a ieșit în decor la prima reluare a cursei iar Sainz a abandonat din cauza motorului. Ericsson ratează intrarea în top 10, în vreme ce classicul duo Manor termină cursa pe ultimele poziții în ordinea Mehri-Stevens.

Clasament:

PosDriverCarGap
1Lewis HamiltonMercedes1h31m27.729s
2Nico RosbergMercedes10.956s
3Sebastian VettelFerrari25.443s
4Felipe MassaWilliams/Mercedes36.839s
5Valtteri BottasWilliams/Mercedes1m03.194s
6Daniil KvyatRed Bull/Renault1m03.955s
7Nico HulkenbergForce India/Mercedes1m18.744s
8Kimi RaikkonenFerrari1 Lap
9Sergio PerezForce India/Mercedes1 Lap
10Fernando AlonsoMcLaren/Honda1 Lap
11Marcus EricssonSauber/Ferrari1 Lap
12Roberto MerhiMarussia/Ferrari3 Laps
13Will StevensMarussia/Ferrari3 Laps
-Carlos SainzToro Rosso/RenaultElectrical
-Daniel RicciardoRed Bull/RenaultElectrical
-Max VerstappenToro Rosso/RenaultSpun off
-Jenson ButtonMcLaren/HondaCollision
-Romain GrosjeanLotus/MercedesCollision
-Pastor MaldonadoLotus/MercedesCollision
-Felipe NasrSauber/FerrariNot started

Clasament general piloti:

PosDriverPoints
1Lewis Hamilton194
2Nico Rosberg177
3Sebastian Vettel135
4Valtteri Bottas77
5Kimi Raikkonen76
6Felipe Massa74
7Daniel Ricciardo36
8Daniil Kvyat27
9Nico Hulkenberg24
10Romain Grosjean17
11Felipe Nasr16
12Sergio Perez15
13Pastor Maldonado12
14Max Verstappen10
15Carlos Sainz9
16Marcus Ericsson5
17Jenson Button4
18Fernando Alonso1
19Roberto Merhi0
20Will Stevens0

Clasament general constructori:

PosConstructorPoints
1Mercedes371
2Ferrari211
3Williams/Mercedes151
4Red Bull/Renault63
5Force India/Mercedes39
6Lotus/Mercedes29
7Sauber/Ferrari21
8Toro Rosso/Renault19
9McLaren/Honda5
10Marussia/Ferrari0

Comentati?

Your email address will not be published.