Bosch transformă mașina viitorului în asistent personal

,
1.19K 0

Bosch transformă mașina viitorului în asistent personal, la CES. În viziunea companiei germane, mașinile conectate vor putea face mult mai mult decât să ne transporte din punctul A în punctul B.

Prin intermediul unei conexiuni la internet și la o casă inteligentă, acestea vor face posibilă operarea funcțiilor gospodăriei precum încălzirea sau sistemele de securitate în orice moment. Spre exemplu, în cazul în care un curier ar încerca să livreze un colet nefiind nimeni acasă, va fi necesară numai atingerea ecranul vehiculului cu un deget pentru a permite curierului să depună coletul în interiorul casei și să confirme recepția.

Interacțiunea cu tehnologia va putea realmente să aibă forme variate, putând astfel să confere siguranță și confort. Infotismentul conectat va permite conducătorilor auto să navigheze nu doar prin trafic ci și prin activitățile zilnice. Ei vor putea să îl utilizeze pentru a accesa servicii online și aplicații pentru telefoane inteligente – și vor putea să îl controleze utilizând gesturi și voce, ca și cum ar vorbi cu un pasager. Acest lucru va transforma automobilul în asistentul cu adevărat personal al conducătorului auto.

Revoluția începută de Bosch nu se încheie, însă, aici. Tabloul de bord și consola centrală au fost înlocuite cu un afișaj electronic. Informațiile afișate pe acest ecran uriaș se modifică în funcție de mediul înconjurător în care rulează vehiculul. Dacă un pieton se apropie din partea dreaptă, este declanșată o secvență de iluminare pentru a avertiza conducătorul auto. De asemenea, sunt luate în considerare preferințele conducătorului auto precum și însemnările sale din jurnal. Spre exemplu, în cazul în care o programare este anulată, automobilul viitorului va indica automat ruta către următoarea programare din jurnal. Conducătorii auto vor putea activa pilotul automat pentru a câștiga și mai mult timp și pentru a realiza călătoria mai relaxați.

Valet Parking la purtător

Bosch dezvoltă, de asemenea, o nouă funcție de parcare cu valet automat. Conducătorii auto pot pur și simplu să lase automobilul la intrarea în parcarea acoperită. Utilizând o aplicație a telefonului mobil inteligent, aceștia pot da instrucțiuni automobilului să își găsească un loc de parcare. Când sunt gata de plecare, aceștia își pot chema automobilul la punctul de preluare în același mod.

Parcarea complet automată se bazează atât pe infrastructura inteligentă a parcărilor acoperite, cât şi pe sistemele de senzori integrate ale mașinii – și pe conectivitatea ambelor. Senzorii din pavaj furnizează informații actuale privind localizarea spațiilor libere de parcare, astfel încât automobilele să știe unde să se îndrepte. Bosch nu doar dezvoltă funcția de parcare complet automată, ci şi produce intern toate componentele necesare în acest sens.

Îngerul păzitor vine din Cloud

Conectivitatea face ca informațiile pentru conducătorul auto să fie mai actualizate decât au fost vreodată. Acest lucru este în special important în privința conducătorilor auto care rulează pe contrasens. În general, durează câteva minute până ce stațiile radio emit avertizări pe calea undelor, însă o treime din Pagina 3 din 5 incidentele provocate de conducerea pe contrasens se încheie după numai 500 metri.

bosch2

Bosch dezvoltă în prezent un nou tip de avertizare privind conducătorii auto aflați pe contrasens bazat pe tehnologia cloud, care comunică conducătorilor auto orice pericol la numai zece secunde după ce a intervenit. Având forma simplă a unui modul software, acesta poate fi integrat, cu costuri reduse, într-o aplicație pentru telefonul inteligent, precum aplicația Bosch myDriveAssist sau în sistemele curente de infotisment. Pentru a detecta conducerea pe contrasens, funcția bazată pe tehnologia cloud compară deplasările reale, anonimizate ale vehiculelor de pe autostrăzi cu direcția de deplasare permisă.

Dacă există o discrepanță, conducătorii auto aflați pe contrasens sunt avertizați cu privire la eroarea lor în câteva secunde. În același timp, automobilele din apropiere care circulă în direcția opusă sunt avertizate de pericol. Începând din anul 2016, noua funcție va fi disponibilă sub formă de serviciu cloud.

Un ecran tactil care oferă senzația unor butoane reale

Bosch a primit Premiul CES 2016 pentru inovație la categoria Sisteme audio/video integrate în autovehicul pentru un nou ecran tactil ce poate genera diferite texturi ale suprafeței, făcând posibilă perceperea tactilă a elementelor pe afișaj.

Acest tip de feedback haptic facilitează operarea aplicațiilor de infodivertisment, precum navigare, radio și funcții ale telefonului mobil inteligent. Adesea, conducătorii auto nici nu vor avea nevoie să privească informațiile de pe ecran pentru a le manevra, putând astfel să se concentreze asupra drumului. Ecranul generează senzația de suprafețe dure, netede și cu anumite tipare pentru a indica diferite funcții și butoane; pentru a face o selecție, butonul trebuie apăsat mai ferm. Ceea ce face ca această funcționalitate să fie specială este faptul că ecranul tactil nu arată diferit față de un ecran normal – cu toate acestea, însă, conferă utilizatorului impresia că apasă butoane reale.

Comentati?

Your email address will not be published.